Israelkriget spiller över i IT-världen

Jani Taskinen, en av de främsta programmerarna bakom PHP – det i särklass populäraste programmeringsspråket för att skriva webbsidor och datorprogram för webben (den här bloggen är skriven i PHP) – har sagt upp sig i ett kort och surmulet inlägg till en av PHP-projektets diskussionslistor. Egentligen ingen riktig uppsägning eftersom han, vad jag vet, alltid har jobbat på frivillig basis (PHP är ett open source-projekt) men ändå något som kommer att märkas i projektet och ge ett intryck på språkets framtida utveckling. Så varför slutade han, och vad har det med det pågående kriget att göra?

Jo, som vi alla vet så bombade Israel en FN-bas i Libanon nyligen. Ett dåd som enligt vissa sägs ha varit avsiktligt, av andra inte. Israel har bett om ursäkt, och det finns (obekräftade) rykten om att det faktiskt fanns ganska gott om Hizbollaterrorister i närområdet vilket tyder på att träffen på FN-basen var ett misstag. Hur som helst, en finsk medborgare tycks ha funnits bland de fyra omkomna FN-observatörerna. Jani Taskinen, också han en finsk medborgare, har själv spenderat en längre stund i Afghanistan som fredsbevarande FN-trupp. Man kan således ana att det tog lite väl nära hjärtat när Israel sprängde sönder hans kollega, misstag eller ej.

Så hur relaterar detta till PHP? Zend Technologies, företaget bakom PHP, är baserat i Israel och grundat av Israeler. Att döma av en IRC-logg som postats på Slashdot har Jani, efter bombmordet på den finska FN-observatören, blivit en rabiat antisemit. Slashdot-inlägget ser inte enormt trovärdigt ut, men loggen har bekräftats på annat håll. Kritik har också framförts avseende att IRC-loggen bara är ett kort utdrag som kommit “ur sitt sammanhang”. Men gjort är gjort, texten är tillräckligt lång för att avsikten ska framgå tydligt.

Eye for an eye.. I'll kill one Israel officer for one of ours, is that fair? I bet I'll be hanged for that. They kill one of my brother-in-arms-for-peace.. I think I'm entitled to kill one of their nazis. Hezbollah, where can I enlist? FYI: I don't care at all what anybody thinks about me. I'm going to be openly anti-Israel from now on. This was the last straw for me. Fuck you jews. I will also quit this project. As long as it's backed by some Israel company, I don't want to have anything to do with it.

Jag kan personligen inte förstå resonemanget bakom att man praktiserar guilt by association på det här viset – visst, man kan ifrågasätta handlingarna hos Israels armé. Men vad har det med ett IT-företag som ligger i Israel att göra? Det startades ju rimligtvis för att grundarna råkade bo i Israel, och man kan inte skylla Israels regerings handlingar på hela Israels befolkning, det är samma idiotiska ickelogik som när extrema feminister försöker utmåla mig och alla andra män som kollektivt skyldiga till att vissa män begår våldtäkter.

Även om jag erkänner Jani Taskinens enorma bidrag till PHP-projektet – som i sig bland annat utgör grunden för ett av mina nuvarande jobb – kan jag inte annat än känna ett visst förakt mot honom. En duktig, framstående programmerare borde kunna göra sorti på ett värdigare sätt, och utan att brännmärka sig själv som Hizbollawannabe. Nu är skadan skedd, men PHP lever vidare. Med eller utan Israel. Definitivt utan Jani Taskinen.

One thought on “Israelkriget spiller över i IT-världen

  1. Hur bojkottar man enklast ett land?

    Genom att bojkotta allt som gynnar landet ifråga. Zend ger arbete åt israeler som förmodligen generar skatteintäkter till den israeliska staten som sedan spenderas på militären. Kort sagt, genom att använda PHP stöder man indirekt Israel.

    Kanske dags att lägga ner användandet av ICQ när jag tänker efter…

Comments are closed.