Kia på väg mot designmässigt raffinemang?

Metro rapporterar om att en jeppe vid namn Pontus Fontaeus har blivit ny designguru på Kia. Kia ska bli sportiga, säger han, och tillägger att han “menar det”. Hur vore det att få lite ordning på kvaliteten först? Kias relativa okändhet i Europa beror på att man producerar lågkvalitativa, slöa, fula och tråkiga modeller som inte kan stå sig i konkurrensen med japanerna. Egenskaper som man delar med alla andra i Europa etablerade koreanska bilmärken. I Bilprovningens begagnatguide ligger Kia konsekvent under medel – av tre år gamla Kia Rio blir 35% underkända vid besiktning. Bättre än Renault Clio (ingen större bedrift) men sämre än exempelvis Ford Focus och VW Golf.

Pontus Fontaeus’ första bidrag till Kias design är en konceptbil – C’eed (ska utläsas seed (frö) eller succeed (framgång)) – vilken ser ut som en korsning mellan ovannämnda Focus och en Mercedes A-klass. Ser inte helt fel ut, men oftast när det gäller konceptbilar brukar mycket lite leta sig ut till produktion. I den storleksklassen finns det dessutom mycket bättre märken att ge sina pengar till, särskilt om det är sportighet man är ute efter. BMW 116i kostar visserligen 70 000 kr mer än Kia Rio, men du får en bil som du slipper skämmas för. Om Pontus kan göra Kia mer attraktivt för bilentusiaster så är det definitivt på tiden. Frågan är om någon som anser att Renault Twingo är en av de snyggaste bilarna just nu verkligen klarar av det.