Patetiska lögner från Annika Billström

Allas vår favoritpolitiker Annika Billström, känd för att ha lovat Stockholmarna att inte införa trängselavgifter för att sedan göra precis det ett par år senare, ljuger hämningslöst och mycket genomskinligt i dagens SvD Brännpunkt. På typiskt sossevis gör hon sitt bästa för att racka ner på motståndarna istället för att förklara hur sossarnas uppenbart misslyckade politik skulle kunna förbättra Sverige efter valet (en inte helt lätt sak att förklara, det).

Det första Billström gör är att presentera ett löfte hon med största sannolikhet inte har en suck att kunna hålla.

Ett ”ja” ger klartecken till avgifter, som kommer att återuppstå som ett kommunalt avgiftssystem, där pengarna oavkortat går tillbaka till angelägna investeringar i kollektivtrafik och kringfartsleder.

Billström syftar här på den kommande omröstningen om trängselskatterna. På något magiskt sätt skall dessa alltså omvandlas till avgifter (omöjligt utan en grundlagsändring enligt besked innan det blev valupptakt) och garanterat gå tillbaks till Stockholmstrafiken, oavkortade. Kan någon som inte är totalt blåst och hjärntvättad av sossarna gå på detta och blint tro på löften från en sosse som gjort sitt bästa för att göra livet surt för oss stockholmare under de senaste fyra åren?

I nästa paragraf menar Billström att ett “nej” betyder en återgång till “trängsel och köer”. Om man till att börja med anser den trafikminskning som har skett värd pengarna (det är den inte) och vidare ignorerar Essingeleden (helt proppfull sedan trängselskatten infördes och den enda vägen till jobbet för många boende runt Stockholm) kanske det är sant. Vi ska nu ha i åtanke att Billström är livrädd för att kranskommunerna – där de flesta som drabbas negativt av trängselskatterna bor – ska få säga sitt i folkomröstningen.

Just detta är en ganska intressant punkt. Billström kallar det “en stor skandal” att moderaterna vill låta kommunerna kring Stockholms stad vara med och bestämma. Hon är dessutom pinsamt omedveten om fakta:

I Stockholms kommunfullmäktige har de förvisso tidigare förbundit sig att följa folkomröstningen, men i en debatt mellan undertecknad och Kristina Axén Olin i Visby den 6 juli berättade oppositionsborgarrådet att moderaterna tänkt om. Enligt Kristina Axén Olin ska folkomröstningen i Stockholm läggas samman med ”omröstningar” i några av länets kommuner.

Att moderaterna vill inkludera kranskommunerna har varit känt sedan långt före 6 juli. Den första länken jag hittade på Google visar att moderaterna i Sollentuna fattade beslut om det den 8 maj. Jag är rätt säker på att jag hört om det långt tidigare. Men Billström vill med en kraftigt vinklad paragraf få det att låta som om moderaterna ändrat sig i sista stund.

Vi kan vidare konstatera att det vore ytterligare ett socialdemokratiskt övergrepp mot demokratin att enbart låta boende i Stockholms kommun rösta om trängselskatter. De som bor inuti Stockholm får den största positiva effekten av skatterna, i form av minskad trafik och satsningar på kollektivtrafiken (som kunde genomförts även utan försöket). De boende i kranskommunerna påverkas som mest negativt, de tvingas betala (eller stå ut med köerna som flyttat till Essingeleden) men får sällan eller aldrig uppleva någon trafikminskning. Att ignorera dessa människor är det enda sättet att få till några opinionssiffror som pekar till Billströms favör. Och så har hon mage att anklaga någon annan för att försöka manipulera resultatet?! Har människan ingen skam i kroppen alls?

För mig är trängselsavgifterna inte någon hjärtefråga. Jag har nämligen ytterst sällan anledning att åka bil in till stan, och när jag gör det är kostnaden obetydlig. Men jag hatar patetiska lögnare och maktmissbrukande politiker som Billström och det faktum att alla inte vid det här laget vet bättre än att lyssna på vad hon har att säga. Om Stockholmarna inte definitivt kastar ut henne och resten av sossepacket ur Stockholms kommunfullmäktige i september kommer jag att bli ledsen. På riktigt. Så gör mig en tjänst och rösta blått i höst.