Carolas “lyxbil” är billigare än en V70

Expressen skriver idag att Carola lyckades med konststycket att köra runt i en avställd bil. Inget nyhetsvärde där, nollorna på våra svenska kvällstidningar har i vanlig ordning inget bättre att skriva om än kändisars bagatellartade fadäser. Alltjämt råkade jag läsa artikeln, och snubblade då över följande lilla citat:

Vid tvåtiden i fredags eftermiddag lämnade hon Exclusive cars i Västberga i Stockholm med en ljusgul Lincoln town car. Det är en ovanlig och mycket exklusiv bil, värd omkring 300 000 kronor.

Att Lincoln är ett ovanligt märke i Sverige är förvisso sant – oftast ser man det i form av den smaklösa stadsjeepen Navigator, ett tvåtons schabrak som inte är värdigt att äta skiten under naglarna på en Mercedes ML-klass eller Volvo XC90. Där Expressens journalist droppar en faktamässig groda är i påståendet att det är en “mycket exklusiv bil”, vilket avslöjas två ord senare. 300 000 kronor är vad en basutrustad Volvo V70 diesel kostar. Det är 50 000 kronor mindre än vad man får betala för BMW:s minsta cabriolet med minsta möjliga utrustning och klenaste möjliga motor. Visst, i USA är bilarna en aning billigare (men Carola köpte sin Lincoln i Sverige!) och där är utländska märken dyrare i förhållande till de inhemska. Men du får fortfarande bara en basutrustad familjekombi från BMW för priset av en maxutrustad Town Car om du jämför priserna på den amerikanska marknaden. Town Car är en dussinbil, visserligen ovanlig (i Sverige) men mindre “exklusiv” än ungefär alla riktiga statusbilar jag kan komma på.

Expressen borde lämna bilfaktan åt folk som kan någonting om bilar.

One thought on “Carolas “lyxbil” är billigare än en V70

Comments are closed.