Vänsterpartiet under ytan

Med risk för att ta ut segern i förskott måste jag bejubla att två oberoende opinionsundersökningar – Temo (i DN) och Skop (i Aftonbladet) – anger vänsterpartiets opinionssiffror som de lägsta på över ett decennie, 3.6% respektive 4.4%. Statistiskt säkerställda nedgångar. Nu råder i det närmaste panik bland vänsterfolket, taktikröster på (v) lurar, vilket i sin tur skadar resten av vänsterblocket. Drömläget vore förstås att både (v) och (mp) hamnar precis under 4%-spärren på grund av misslyckat taktikröstande i kombination med svikande folkstöd, men sådan tur tror jag inte att vi kommer att ha detta val.

Blockskillnaden tycks överlag ha minskat en smula, Skop anger den till 5.3%, Temo till 2.7%, dock är det bara vänsterpartiets nedgång som är statistiskt säkerställd, övriga ligger inom felmarginalen. Om vi räknar bort vänsterpartiets 3.6% ur Temo-undersökningen blir skillnaden betryggande 6.3%. Låt oss hoppas och verka för att trenden fortsätter gå åt rätt håll fram till valet!

För er som vill ha lite rolig läsning kan jag rekommendera Johan Staël von Holsteins kolumn i dagens Metro. Återigen en välskriven och träffande krönika, denna gång med titeln “Ditt val är frihet eller socialism“. Läs!