Äntligen – gratis musik lagligt

Läser på IDG att musikföretaget Universal inom kort skall börja erbjuda musik för gratis nedladdning via en ny tjänst, SpiralFrog. Nedladdningarna skall vara i Windows WMA-format vilket innebär diverse restriktioner, restriktioner som i vanlig ordning bara kommer att drabba vanliga, icke-piratkopierande konsumenter eftersom de verkliga piraterna sedan länge kan förbipassera alla dylika skydd.

Själv har jag förhoppningsvis snart en snygg ny mobil som klarar av att spela WMA-filer, och då är saken, så att säga, klar. Enda problemet är att SpiralFrog-tjänsten till synes bara kommer att vara tillgänglig i USA. Kanske går det att ta sig runt, kanske kommer tjänsten till Sverige – det får framtiden utvisa. Jag kommer i alla fall att ta mig en titt. Att musik till slut kommer att kunna laddas ned gratis på ett lagligt sätt är ett stort steg i rätt riktning för musikbranschen, som fortfarande till stora delar utkämpar en desperat dödskamp för att klamra sig fast vid sin gamla, döende affärsmodell. Jag kommer inte sakna skivaffärerna ett dugg.

Med detta är förstås inte sagt att slaget är helt vunnet, eftersom den sista pusselbiten – frihet från skivbolagens restriktioner – fortfarande saknas. Jag snackar om möjligheten för vem som helst att dela ut de låtar han/hon har till andra musikälskare, oavsett artist eller skivbolag. Själva fildelningen finns förstås redan idag, men är olaglig. För en laglig lösning som ändå ger denna frihet krävs en bred enighet mellan skivbolagen och ett system för att betala direkt till artisterna när en sång kopieras.

Här är förresten en lista på artisterna som tillhör Universal. Universal har lovat att erbjuda hela sitt utbud av musik via SpiralFrog.

One thought on “Äntligen – gratis musik lagligt

  1. Glöm inte bort att tjänsten kommer att vara tillgänglig i Kanada också. :)

    En tjänst som var tillgänglig i hela världen och i något annat än WMA-format vore dock det allra bästa.

    I övrigt funderar jag lite på hur de ska lösa reklamen egentligen. Det ska bli intressant att höra vad folk tycker, för jag misstänker att det är lätt att stiga över människors smärttröskel vad det gäller reklam.

Comments are closed.