Jimmie Åkesson imponerar inte

Fast i en bilkö på vem hem från jobbet tunade jag in intervjun med Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna, i Studio Ett på P1. Det var ett grundligt slöseri med min tid, av flera anledningar – nummer ett, intervjun centrerade kring intervjuarens tafatta försök att få Åkesson att klämma ur sig något som kunde tolkas rasistiskt – vilket Åkesson med all sannorlikhet tränat 24 timmar om dygnet de senaste åren på att inte göra. Sverigedemokraterna gillar ju som bekant inte att bli kallade rasister. Trots detta malde intervjuaren på och då Åkesson levererade de förväntat luddiga svaren, repeterade intervjuaren bara samma fråga om och om igen som en korkad papegoja.

Anledning nummer två var att Åkesson – kanske på grund av de usla frågorna – nästan inte fick något sagt om vad partiets konkreta politik är. Okej, han vill minska ned på invandringen. Inte i sig en dålig idé, det har gjort underverk för integrationen i t ex Finland. Han vill ge invandrare mer pengar för att återvända till sina hemländer (något jag knappast kan sympatisera med – jag får minsann inga gratis utlandssemestrar av staten!) och han vill inte ha några moskéer på svensk mark (usel idé om vi inte samtidigt förbjuder kyrkor, synagogor etc, då är jag för). Sen då? Är det hela partiets politik? En intressant iakttagelse som Åkesson faktiskt fick fram är att riksdagspartiernas snack om att vägra samarbeta med Sverigedemokraterna är bullshit. Om (sd) mot förmodan blir vågmästare har övriga partier inget val. Frågan är vilka som är värst att se Alliansen ihoptvingade med, (sd) eller Miljöpartiet .. huga, jag vill inte ens tänka tanken.

I syfte att utröna exakt var Sverigedemokraterna står, surfade jag in på deras webbplats (som för övrigt inte renderas korrekt i Firefox). Låter som kristdemokraterna, minus mångkultur. Inte konstigt att de stiger i opinionsundersökningarna – sossarnas totalt misslyckade integrationspolitik har helt klart berett vägen. Men med en så okarismatisk partiledare och avsaknad av politik i nästan alla frågor tror jag inte att det blir några 4% det här valet. Fast deras valsång är ju ganska klatschig. Jag rekommenderar särskilt danceremixen. Ska vi ta detta som ett tecken på att Sverigedemokraterna är positiva till fildelning?