Snabbguide till bättre surfning

Jag trodde att varenda människa surfade webben med så mycket reklam som möjligt blockerad eller avstängd, men tydligen finns det fortfarande många som envisas med att använda Internet Explorer, och många som ännu inte upptäckt hur skönt det är att med ett par musklick få Firefox att blockera så gott som all reklam.

Själva webbläsaren Firefox kan dock inte blockera reklam helt själv. För detta krävs ett tilläggsprogram (en så kallad Add-on), Adblock Plus. Adblock filtrerar bort reklam med hjälp av komplicerade regler för vad som betraktas som reklam respektive inte. För att vi användare skall slippa skriva våra egna regler finns det färdiga i form av ytterligare ett tillägg, kallat Filterset.G. Detta ser till att hålla dina Adblock-regler uppdaterade.

Naturligtvis går Adblock att stänga av tillfälligt eller för specifika webbplatser så att du inte av misstag berövar webbplatser du tycker mycket om några reklamintäkter! Många webbplatser är trots allt beroende av annonser för sin överlevnad, och du bör ha detta i åtanke innan du blockerar reklamen helt.

Hur gör man då för att få uppleva ett nästan reklamfritt Internet? Det finns tre enkla steg:

1: Installera webbläsaren Firefox om du inte redan har gjort det. Den är helt gratis och finns på många språk, bland annat svenska.

2: Använd Firefox för att surfa till den här sidan och klicka på Install now (den kan dyka upp två gånger). Följ installationsprocessen för att installera Adblock Plus. Viktigt: Se paragrafen nedan!

3: När Adblock är installerat, använd Firefox för att surfa till den här sidan och upprepa samma installationsförfarande som ovan för att installera Filterset.G.

OBS: Det finns många alternativa filterlistor som kan användas utan att man behöver installera Filterset.G. Faktum är att folket bakom Adblock inte rekommenderar Filterset.G till Adblock Plus. En lista på rekommenderade filterlistor finns här. Jag har emellertid bara haft positiva erfarenheter av Filterset.G och rekommenderar den tills vidare. När du installerar Adblock Plus visar den en lista på filter som du kan välja mellan. Vill du använda Filterset.G skall du stänga denna lista utan att välja något.

Här är exempel på Aftonbladet.se före och efter Adblock.

3 thoughts on “Snabbguide till bättre surfning

  1. stabilt. dock, vanliga användare orkar inte ens insta firefox ute på företagen.

Comments are closed.