Tröttsamt moraliserande över tuttar i Osqledaren

Senaste numret av studenttidningen Osqledaren (som trots sin höga ålder fortfarande saknar en vettig webbnärvaro) pryds på framsidan av överkroppen på en tjej med stora bröst, knapphändigt dolda av ett par breda hängslen. Bildens uppenbart artistiska natur till trots har detta fått moralister och feministpuckon lite varstans att gå i taket. Seriöst, har dessa gnällspikar inget bättre för sig?

SvD:s artikel är dessutom kraftigt vinklad och full med faktafel:

KTH:s studentkår har i flera år arbetat aktivt med att förändra imagen av studenten som en grabbig och socialt hämmad overallskille. Nu bryter Sveriges näst största teknologtidskrift mot den traditionen och pryder omslaget till julnumret med nakna silikonbröst.

Det ovanstående är en ren opinionsyttring från journalistens sida, inte fakta. Att THS (Tekniska Högskolans Studentkår) ständigt jobbar för att förbättra den offentliga bilden av KTH-studenten är visserligen sant. Men huruvida denna bild är kopplad till overallsbärande har varit ett ämne för långa och heta diskussioner som utmynnat i att de flesta anser overallskulturen vara ett positivt bidrag till den allmänna bilden av KTH-studenter. Jag kan efter fyra års studier på KTH dessutom intyga att de KTH-studenter som kan betraktas som “socialt hämmade” mycket sällan återfinnes i overallsbärande kretsar, snarare tvärtom. Egentligen är detta självförklarande, då mycket av overallskulturen kretsar kring att anordna och delta i mycket socialt betonade evenemang, exempelvis Quarnevalen.

Vidare är brösten på omslaget faktiskt äkta. Jag vet inte om artikelförfattaren försöker plocka billiga poäng eller om hon helt enkelt inte kollat fakta, men påståendet att det skulle vara silikontuttar på bilden är inte bara falskt utan en förolämpning mot omslagsflickan Caroline Gull, 20-årig IT-säljare/konsult.

Den som blir illa berörd av att se en annan människas kropp på bild – en välskapt sådan dessutom – bör omgående söka vård eller åtminstone sluta störa oss friska människor med sitt gnäll och kjäbbel. Lyckligtvis vill jag tro att majoriteten av oss KTH-studenter – socialt hämmade eller icke – står över sådan patetisk moralism. Jag tackar chefredaktör Dunja Vujovic för ytterligare ett bra nummer av Osqledaren.

Posted in: KTH

2 thoughts on “Tröttsamt moraliserande över tuttar i Osqledaren

  1. Kan inte annat än hålla med!
    Att SVD dessutom valt att efter en het debatt stänga av kommentarsfunktionen på artikeln visar på deras feghet att ta kritik.

  2. Frågan är varför man väljer en sådan bild till framsidan av sin tidning. Om det bara är för att skapa uppmärksamhet och nyfikenhet med hjälp av en 20-årings bröst blir jag tveksam till vilket budskap man vill förmedla. Finns det en djupare tanke finns det inget fult eller negativt med bröst. Jag har inte läst detta nummer men är ändå tveksam till att det är motiverat att exponera en tjejs bröst på detta sätt på framsidan av en tidning för teknologer som Osqledaren.

    Annie Thorburn, vice ordf JämK

Comments are closed.