Vissa får rättvisa, andra inte

Ett par notervärda saker i dagens nyhetsflöde (märks det att jag har för lite att göra?): Anna Sjödin får inte sin sak prövad i Hovrätten. Därmed slås tingsrättens på samtliga åtalspunkter fällande dom fast. Huruvida man därmed anser att Sjödin är skyldig bortom allt tvivel är mer en fråga om tilltro till rättssystemet än till henne som person – men de flesta vänsterbloggar verkar trots allt inse att det är i SSU:s bästa intresse om hon avgår för gott. I bästa Socialdemokratiska anda tog Sjödin “time-out” efter tingsrättens dom, men hon har inte avgått utan har istället paralyserat SSU en bra bit in i 2007, eftersom hon inte har någon vikarie. Inget ont som inte för något gott med sig, kan tyckas.

På annat håll har mer rättvisa skipats: Importören av datorspelet (SvD har stavat fel) Postal 2 har friats från anklagelserna om olaga våldsskildring som Justitiekansler Göran Lambertz riktade mot honom. Något annat hade ju för övrigt varit helt barockt – att ens anklagelserna togs upp är ett tecken på svårartad moralpanik. Herr Lambertz borde nog komma ut i friska luften lite oftare. Vi konsumenter är faktiskt fullt kapabla att välja själva. Jag har faktiskt spelat Postal 2, och det var ett ganska kasst spel – men inte kriminellt dåligt.

Tyvärr är allt inte bra i konungadömet Sverige. Sofia Appelgren säger via DN att hon nu vill sälja sin restaurang, eftersom hon tröttnat på trakasserierna från facket. Om Sofia nu får lugn och ro utan att behöva överge sina principer är det förstås en moralisk seger, men samtidigt är det skam och skit att facket därmed har krossat en hederlig näringsverksamhet. De har dock lyckats med något mer: Att sätta bollen i rullning. Bollen som förhoppningsvis rullar hela vägen in i riksdagen och sätter stopp för framtida maffiametoder från fackets sida.

Sista ordet är emellertid inte sagt och vi kan ännu hoppas att sagan om Wild’n’Fresh får ett lyckligt slut.

3 thoughts on “Vissa får rättvisa, andra inte

 1. Man kan inte ‘anse’ att någon är skyldig eller oskyldig.. det är något som prövas och fastslås i rätten. Ibland kan någon bli dömd skyldig utan att ha begått ett brott, personen är dock i så fall fortfarande skyldig, och kommer fortsätta vara det tills målet blir omprövat och annan dom fälls.

  Anna Sjödin är således skyldig till de brott hon dömts för. Det finns inget utrymme för diskussion där. Om det var en rättvis dom (ja) och om hon förtjänade det (ja) finns det visst utrymme för diskussion kring.

 2. Zaz: Du har helt enkelt fel; se exempelvis betydelse 1, 2, eller 3 i Nationalencyklopedins ordbok.

 3. Självklart finns det folk som använder ordet ‘skyldig’ på det viset, och därför tar vissa ordböcker upp termen i även den kontexten.
  Att ord kan ha multipla betydelser är ingen nyhet, språket utvecklas allteftersom (herr bloggägare försökte tillexempel häromdan övertyga mig om att man kunde ta pendeln till Tekniska Högskolan)

  Dock har den juridiska termen ‘skyldig’ just betydelsen ‘dömd av domstol i rättegång’.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Skyldig var den bästa länk jag kunde hitta, nationalencyklopedins ordbok är tydligen en betalsite.

Comments are closed.