Apple iPhone – gammal teknik i nytt paket

Det är i stunder som denna som det framstår ytterst tydligt att IDG är IT-nyhetsvärldens svar på Aftonbladet, med en redaktion av människor vars sammanslagna journalistiska kvalitéer motsvarar ungefär dem hos ett paket inplastade Irak-dadlar från Coop. Baserat på knapphändiga tekniska specifikationer och ett gäng pressfoton utnämner man den nya Apple iPhone (vars namn är stulet från Cisco) till en produkt som “överträffar alla förväntningar“. Aftonbladet vill förstås inte vara sämre utan kallar den för “en makalös manick“. Man citerar rakt av bullshitgurun Steve Jobs när han säger att man ligger “fem år före konkurrenterna”.

Till skillnad från vad saliverande Apple-fanboys och lite väl mutade (eller okunniga) journalister tycks tro så är det enda nyskapande med Apples telefon det grafiska gränssnittet. Den saknar knappar, vilket lär betyda att funktioner man använder ofta tar längre tid att nå. Istället kontrolleras den genom att man ritar speciella former på pekskärmen med sitt finger. Inlärningströskel, någon? Man gör en stor sak av att telefonen kan utbyta e-post och kalenderuppgifter med en dator som kör Mac OS X, men motsvarande funktionalitet har ju handdatorer baserade på Microsoft Pocket PC och Windows Mobile haft i över 10 år. Då mot Microsoft Outlook/Exchange, affärsvärldens standardprogramvaror på området.

iPhone saknar dessutom 3G/UMTS, en självklarhet på alla nya handdatorer och “smartphones”. Faktum är att jag inte hittar en enda finess på iPhone som inte konkurrenterna erbjuder. Google Maps? Jepp, konkurrenterna har det. Riktiga webbläsare? You bet. Kamera? Större och bättre än den i iPhone. Nya Windows Mobile-telefoner har dessutom i stor utsträckning GPS, en funktion som det inte ens knystas om i iPhone-lägren. Tror ni mig inte så jämför med telefonerna från exempelvis HTC. De är betydligt mer kompetenta.

Apple iPhone är i alla avseenden utom kanske det grafiska gränssnittet flera år bakom sina konkurrenter i Microsoft-lägret. Om den får samma fanatiska följarskara som iPod kan den bli en kommersiell succé för Apple. Men nej tack, jag behåller min gamla mobil ett tag till.

3 thoughts on “Apple iPhone – gammal teknik i nytt paket

  1. Det här var nog det sämsta blogginlägget jag läst på länge. Jag har pysslat med datorer sedan jag var 11 år och är idag 32, är ingen fullfjädrad tekniker men kan en hel del – har bl.a. arbetat ett antal år med IT-drift och Outsourcing. Din “sågning” av Apple och framhävande av Microsoft tyder bara på en sak: du är en såndär Microsoft-anhängare som egentligen inte kan något om teknik utan som förlitar dig på undermålig mjukvara som låst in stora delar av världen i ett monopol med så dåliga lösningar som kostar skjortan att hålla igång. Jag bytte till Mac OSX för ett drygt år sedan och kommar ALDRIG att byta tillbaka. Fick en P990i av min arbetsgivare och det var nog den sämsta telefonen jag använt (förutom en Windows Mobile-telefon jag provade för ett tag sedan) och har lämnat tillbaka även P990i’n. Väntar med spänning på en riktigt smart telefon (Apple iPhone) som kommer FUNGERA, FUNGERA och FUNGERA – och som därmed gör att jag kan lägga min tid på att sköta mitt arbete och slippa oroa mig för tekniska strul (som tar ungefär 20-25% av alla Windowsanvändares effektiva tid men som tar mindre än typ 1% av min tid numera…). Länge leve Apple och OSX !!!

  2. Låt se nu .. du påstår att du har jobbat med datorer i över 20 år men “är ingen fullfjädrad tekniker”. Ledsen, men baserat på det är du ungefär lika kompetent inom IT som min mormor. Vidare bemöter du inte ett enda av argumenten och påståendena i mitt inlägg utan ägnar dig istället åt att angripa min person för att jag rekommenderar en Microsoft-lösning över en från Apple. Jag undrar vem av oss det är som är en blind anhängare, här. Du ser inga utrop av “Länge leve Microsoft” i mitt blogginlägg.

    Jag finner ditt påstående om att jag inte kan något om teknik skrattretande. Du har ingen aning om vem jag är och vad jag jobbar med, och du är ingen tekniker själv, så vem är du att bedöma det? Jag är utvecklare och IT-konsult med ett antal genomförda mjukvaruprojekt och många nöjda kunder bakom mig, i såväl egen firma som anställd. Jag arbetar dagligen med såväl Microsofts produkter som alternativ baserade på öppen källkod, bl a Debian Linux, FreeBSD, Apache, PHP och MySQL.

    Varför inte Apple? Därför att det är min kvalificerade uppfattning att Apple bygger dyra leksaker. De är säkert jättebra för “icke-tekniker” som bara vill att saker skall funka och är beredda att betala överpris för dålig funktionalitet i snygga skal. Apples produkter saknar emellertid de funktioner, den kraft och flexibilitet som krävs för att vara användbara i mer seriösa sammanhang.

Comments are closed.