En nyårsgåva till LO

LO:s hemsida har blivit hackad, skriver flera av tidningarna idag. Av meddelandet som hackarna lämnade kan anas en koppling till angreppet mot SSU:s hemsida i september 2006. Lustigt detta, att vänsterorganisationerna tycks vara favoritmål för hackers. Kan det vara så att dem som har kompetens och skicklighet nog att hacka stora organisationers webbservrar också har klarsynen att välja “rätt” mål – alltså organisationer som skadar Sverige med sin verksamhet? Eller har vänsterorganisationer helt enkelt ingen som helst koll på IT-säkerhet?

Landsorganisationens webbmaster Rosemari Södergren skriver, i överdrivet melodramatiska ordalag, om attacken i sin blogg:

Jag har hört av bekanta som råkat ut för inbrott i sina bostäder att de mått illa efteråt, känt sig kränkta. Att de inte känner sig säkra i sin bostad längre. Hackare gör samma sak, de våldför sig på andras rätt att uttrycka sig och deras hackattack är ett angrepp på vår demokrati. Ett[sic] attack mot yttrandefriheten.

Detta är förstås kvalificerat skitsnack, att jämföra intrång i ett datorsystem med inbrott i en bostad är ett hån mot alla som blivit utsatta för inbrott. En webbplats består av ettor och nollor, som är triviala att säkerhetskopiera och återställa. Detta gäller inte för föremål i en bostad som ofta är svåra att ersätta och kan ha stort känslomässigt värde. Jag menar inte att det är OK att gå runt och sabba folks hemsidor – härnäst kanske de ger sig på nån jag inte tycker fullt så illa om – men att kalla detta för en “attack mot yttrandefriheten” är att snacka i nattmössan.

En anonym kommentar på Flashback säger det bäst:

Deras webmaster gjorde ett minst sagt förvirrat intryck på nyheterna. Hon sa nåt i stil med att det inte var så konstigt att de lyckats hacka sidan eftersom “de försöker hela tiden”. Om en webmaster på ett privat företag resonerade så skulle han/hon få sparken direkt.

Se även originaltråden på Flashbacks forum. Här är också det tidigare angreppet mot SSU.

2 thoughts on “En nyårsgåva till LO

  1. Jag håller med dig att intrång i datorsystem absolut inte är lika farligt som inbrott. Inbrott blir ju en helt annan skräckupplevelse, då man faktiskt kan råka ut för fysisk skada, om man skulle komma i kontakt med brottslingen.

    Så länge webbplatsen endast innehåller publik information så är det ju inte alls speciellt jobbigt att återställa den. Lite värre blir det ju för webbplatser där hackaren har i syfte att stjäla användarinfo eller kreditkortuppgifter. Det kan ju drabba många fler människor.

  2. Eh… vänsterhackare har väl hackat en hel del sidor förr? Din hypotes i början av texten haltar helt enkelt.

Comments are closed.