Skämtet är på hans bekostnad

Fredrik Jönsson – medlem i Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund (SKU) – har dykt upp i media igen. Man kan tycka att Fredrik borde veta bättre än att öppna truten efter hans pinsamt usla framträdande i Nyhetsmorgon där han rakt ut förespråkade våld mot demokratiskt valda politiker (sverigedemokrater) – men icke. Ämnet för Fredriks inlägg denna gång är dock inte att försvara terrorangrepp, utan att uppröra sig över att ett nummer av det nazistiska videomagasinet Revolt innehåller en redigerad version av Nyhetsmorgon-inslaget.

Jönsson anser att TV4 agerat för klent i att få inlägget borttaget – trots att filmen faktiskt är borttagen från Nationell Medias hemsida sedan en tid tillbaka. Inlägget sprids fortfarande via ThePirateBay, och att kräva att TV4 ska få bort någonting över huvud taget därifrån är nog överdrivet optimistiskt. Inte för att kommunister någonsin kunnat beskyllas för att ha bra koll på och kontakt med verkligheten – men Fredrik Jönssons påstående att Nationell Media fortfarande sprider filen är falskt.

Jag som sett inslaget både i nasse-redigerad form och då det fortfarande låg uppe på TV4:s webbplats kan konstatera att det mest framträdande, skrattretande och löjeväckande fortfarande är Fredrik Jönssons idiotiska argument. Han blir effektivt nedskjuten av såväl programledaren som en inbjuden statsvetare, men logik tycks inte bita på killen. Det “hån” mot Fredriks talfel som han vill göra en stor sak av svarar för högst några sekunder av inlägget.

Sist men inte minst så är satir, som nazistvideon uppenbarligen utgör, faktiskt tillåten även om man använder sig av upphovsrättsskyddat material. Man har också en viss rätt att citera ur någon annans material (dvs använda sig av korta stycken) men det kan förstås diskuteras huruvida ett helt Nyhetsmorgon-reportage kan betraktas som ett citat. Nationell Media valde ändå att ta bort videon efter påtryckningar från TV4. Men huruvida man hade vunnit i domstol är högst osäkert.

Jag ber om ursäkt för det låga antalet länkar till faktakällor i det här inlägget. Jag har som princip att alltid försöka länka till källor för mina påståenden där så behövs. Jag vill emellertid varken länka direkt till det aktuella inlägget eller till nazistiska hemsidor. Jag kan dock rekommendera Google för den som verkligen vill se filmen.