Kd – alliansens svarta får?

Efter valet 2006 kacklades det mycket från vänsterhåll om att det nu minsann bara var en tidsfråga innan samarbetet mellan allianspartierna skulle spricka och den nya regeringen kollapsa. Så skedde inte – Alliansen har ännu så länge lyckats med det som vänstern aldrig klarade under sina 12 års sammanhängande tid vid makten, nämligen att skapa en regering som både vill och kan samarbeta, och som är enade i alla viktiga frågor. Nu får emellertid olyckskorparna vatten på sina kvarnar igen när Svenska Dagbladets förstasida basunerar ut att det finns ett “stort missnöje” med moderaternas dominans i regeringen.

Läser man artikeln upptäcker man emellertid att det egentligen bara är ett gäng bittra kristdemokrater som irriterar sig över att man fick tre stadsrådsposter istället för fyra. Posterna fördelades emellertid på ett strikt matematiskt sätt, vilket innebär att fyra stadsrådsposter till (kd) hade varit en överrepresentation. Kristdemokraterna fick ju det minsta antalet röster av allianspartierna i valet, strax under 5%, och nu har deras väljarstöd minskat ytterligare. Detta hindrar dem inte från att gnälla i högan sky – före detta partiledaren Alf Svensson tar i så att byxorna spricker:

Reinfeldt stod på vagnen och de tre andra sköt på. Detta tycker jag nog att moderaterna lite mer borde ha visat insikt om.

Detta är förstås lögn och kvalificerat skitsnack. Moderaterna fick fler röster än de tre andra allianspartierna tillsammans i valet. En bättre liknelse vore att moderaterna hade fyra man som sköt på vagnen, (c) och (fp) bidrog med en var, och (kd) hade en skröplig pensionär som hängde med av bara farten. Reinfeldt var en av dem som sköt på allra hårdast – vi hade knappast fått till något regeringsskifte utan honom.

Faktum är att det enda parti i alliansen som behåller ställningarna är Moderaterna, vilka ligger kvar på cirka 26% (förändringen ligger inom felmarginalen). Detta har emellertid ingen som helst inverkan på det politiska läget, eftersom det är över tre år till nästa val. Alliansregeringen räknar med att de positiva förändringar som deras åtgärder förhoppningsvis ger upphov till kommer att få opinionen att svänga tillbaka innan mandatperioden är slut – något som naturligtvis bådar gott inför valet 2010. Vi kan bara hoppas. Själv är jag störtnöjd med alliansen så långt, bortsett från en viss mjäkighet i frågan om fackens rätt till stridsåtgärder mot försvarslösa småföretag, förstås.

2 thoughts on “Kd – alliansens svarta får?

  1. Moderaterna är moderaternas svarta får.Det är bara det att dom inte kopplat det än!Sen kan ju nya arbetarpartiet bilda ett nytt LO.Skulle det bli MO!

Comments are closed.