Musikindustrins död, appendix

Med tanke på mitt förra inlägg är det värt att notera dagens artikel i DN där det konstateras att CD-försäljningen i USA tappat 20% hittills i år jämfört med motsvarande tid 2006. Kan det vara så att konsumenterna börjar tröttna på höga priser, dåligt utbud, usel musik, CD-formatets begränsningar och kopieringsskydd?

Om det enda som talade för piratkopiering var priset skulle åtminstone inte jag piratkopiera. Men i praktiken ger det en mängd fördelar som ingen just nu förekommande legal distributionskanal kan matcha:

 • Det går att välja ut enstaka låtar, man måste inte köpa album.
 • Alla artister från alla skivbolag i alla länder finns på samma ställe.
 • Gränssnittet är snabbt, användarvänligt och kräver förhållandevis få systemresurser.
 • Det saknar kopieringsskydd och man kan göra vad man vill med de nedladdade filerna.
 • Man behöver inte ha ett kreditkort, lämna ut sina personuppgifter eller gå med på att få reklam till sin e-postadress.
 • Varierande nedladdningshastigheter, men det är inte ovanligt att man kan utnyttja hela sin tillgängliga kapacitet.
 • Stort utbud av programvara, många med öppen källkod.
 • Programvaran är typiskt gratis och visar ingen reklam.

Den mest framgångsrika legala distributionskanalen över Internet just nu är iTunes. Låt oss jämföra:

 • Det går att välja ut enstaka låtar, man måste inte köpa album.
 • Endast musik från de skivbolag som tecknat avtal med Apple finns, och dessa skivbolags utbud finns inte tillgängligt i sin helhet. iTunes erbjuds bara i vissa länder.
 • Gränssnittet är överdesignat men hopplöst fult och lyckas på bästa Applemanér idiotförklara användaren. Dessutom är det oerhört resurskrävande.
 • Varje låt är försedd med kopieringsskydd och Apple vägrar låta artister distribuera musik via iTunes utan DRM, även då artisten vill det.
 • För att kunna handla via iTunes måste man registrera sig hos Apple, men man måste inte ha ett kreditkort.
 • Nedladdningshastighetena “kan variera”, säger Apple. Oklart hur snabbt iTunes upplevs av användarna i medel. Gränssnittet är dock ett irritiationsmoment för många, se ovan.
 • För att kunna använda musikaffären iTunes måste man använda programvaran iTunes, inget annat fungerar. iTunes är gratis, men har inte öppen källkod.
 • iTunes har anklagats för att vara spyware.

Slutsats: Om iTunes är det bästa lagliga alternativet är det inte konstigt att branschen är döende.

4 thoughts on “Musikindustrins död, appendix

 1. Jag har faktiskt köpt ett par låtar hos iTunes och utöver allt krångel så är DRM:en väldigt irriterande. Det var nämligen så att min dator (även den från Apple) gick sönder och efter att något kort i den byttes vill inte iTunes spela upp min musik längre.

  Den erbjuder sig visserligen att återaktivera låtarna, men det ska tydligen bara gå att göra ett visst antal gånger. Och vem vet när datorn går sönder nästa gång…

 2. vilket bortskämt klassiskt bladder. itunes fungerar prima och ett utsökt prisbelönat gränssnitt som inte idiotförklarar användaren och dessutom inte heller kräver att man är en linux-geek för att förstå det. ett användargränssnitt ska inte ett syfte annat än att förenkla utförandet av en viss uppgift, lyckas det med den saken så skulle jag säga att det är mycket bra även om man anser att man idiotförklaras. kreditkort är än så länge den mest utspridda formen av internetbetalning att det används för att köpa musik ser jag som en själklarhet. i takt med att musikförsäljning ökar kommer nya lösningar. en bra sak är att största delen av gratis nedladdning sker av inte speciellt musikintresserade dock väldigt teknikintresserade snubbar som ändå inte skulle köpa någon musik. dessa boys kan lugnt sitta med sina häftiga opensource program, optimera och grejja medan artisterna får sina pengar av deras riktiga fans.

 3. Att du betraktar en enkel uppradning av konkreta fakta om iTunes vs fildelning som “bortskämt klassiskt bladder” får stå för dig. Jag tycker det låter som om du har absolut noll koll på fildelning eftersom du tror att man måste vara en “linux-geek” för att använda det.

  För din upplysnings skull har jag inte en enda dator som kör Linux hemma, jag gillar det inte ens särskilt, som kärna är det väl OK men ur användbarhetssynpunkt får en typisk linuxdistribution till och med iTunes att verka välkonstruerat.

  Din utläggning om användargränssnitt och kreditkort haltar. Jag skrev ingenstans att kreditkort är ett dåligt sätt att betala för saker på Internet. Problemet med iTunes är att man över huvud taget förväntas betala för värdelösa, kopieringsskyddade låtar. Dessutom vägrar Apple erbjuda musik utan kopieringsskydd även då artisterna bett om det.

  Inte heller skrev jag något om vilka syften ett gränssnitt ska ha. iTunes är tungjobbat och långsamt jämfört med flertalet fildelningsprogram, både sådana som är open source och sådana som inte är det. Det finns heller inget behov av att “optimera och grejja”, för det mesta räcker det med att skriva in ett par sökord och välja ur sökresultatet, så får man hem vad man vill ha snabbt och bekvämt.

Comments are closed.