Sjödin lipar efter domen

I ett patetiskt försök att antingen lipa till sig sympati eller hålla sig kvar i mediernas rampljus skriver Anna Sjödin en kolumn i Metro idag. Budskapet är enkelt: Eftersom (inte särskilt) stackars lilla Anna blev “oskyldigt” dömd för att bland annat ha misshandlat en väktare, stulit hans bricka och kallat honom för svartskalle (enligt ett antal ögonvittnen) måste hela rättssystemet vara korrupt, och således måste det granskas. En dömd brottsling är sur på rättsväsendet, vem kunde ha trott det? Sjödins åsikter om rättvisa bör väl tillskrivas ungefär samma tyngd just nu som en rånares åsikter om respekt för andras egendom – med skillnaden att rånaren inte nödvändigtvis är socialdemokrat, en förmildrande omständighet i de flesta sammanhang.

Jag är förstås inte opartisk i den här frågan (faktum är att jag troligtvis hade gnällt högt om rättsröta ifall Sjödin inte fällts på alla punkter) och jag har haft förhållandevis få kontakter med rättsväsendet i mina år (jag brukar nämligen inte misshandla folk eller bete mig som en rasist), men jag är ändå av den allmänna uppfattningen att vi – åtminstone så länge vi håller ett öga på facket och Antipiratbyrån – ändå sitter hyfsat säkert i båten. Nog är Anna Sjödin skyldig, alltid – att hon själv hävdar motsatsen beror antingen på minneslucka till följd av stark berusning eller på hoppet om att det trots allt låter henne rädda ansiktet bland de närmast troende.

Faktum kvarstår dock: Hade Sjödin haft förnuft nog att lägga ned stridsyxan, ärligt medge sin skuld och avgå redan efter tingsrättens dom så hade skadan på det socialdemokratiska partiet blivit mycket mindre. Sjödin var ju SSU-ordförande, framavlad till en hög position i en eventuell vänsterregering, kanske stadsminister. Det lär inte ske nu. Mona Sahlin är förvisso bara marginellt bättre ur skandalperspektiv, men hon har åtminstone inte misshandlat någon. Huruvida det räcker får vi se år 2010. Men tills dess hoppas jag att Sjödin har hittat ett nytt jobb som bättre passar hennes talanger.

Dörrvakt, kanske?

2 thoughts on “Sjödin lipar efter domen

Comments are closed.