Finland vann ESC. Punkt.

Jag ser inte på TV (ofta/frivilligt) och följdaktligen såg jag inte heller Eurovision Song Contest i lördags. Man måste dock vara blind, döv eller bo under en sten för att ha missat det oerhörda oväsen som uppkommit kring två faktum som väl, allvarligt talat, var ganska säkra redan innan själva tävlingen börjat:

  • Sverige vann inte.
  • Grannländer röstar på varandra.

Jag såg som sagt inte på själva festivalen, men jag fick ett digitalt paket med alla låtarna i behändigt format och lyssnade igenom dem idag. Min högst personliga åsikt är, liksom tydligen en hel del andra, att hela omröstningen var blaj om man ser till vilka låtar som placerade sig högt. Men ska jag utnämna en vinnare så är det Leave Me Alone med Hanna, finlands bidrag. Ett par andra låtar gav också fina vibbar, men ingen kom i närheten av Finland (utom möjligtvis The Ark, men vi vet ju hur det gick för dem).

Är ESC död? Nej. Öststaterna gillar tydligen tävlingen, och jag är säker på att SVT drar in många slantar på den, så den lär fortsätta sändas ett tag till. Personligen ser jag det som ett tillfälle att (dagen efter, när låtarna släpps på nätet) få ett smakprov på musik som aldrig annars skulle letat sig ut ur sina hemländer. Vilket vi i många fall är väldigt tacksamma för. Själva tävlingen är dock meningslös, som om det gick att objektivt bedöma musik till att börja med. Men i år vann Finland. Punkt.