Hur man räddar en död Maxtor OneTouch II

En otrevlig sak hände mig idag – min långtida trotjänare i glänsande aluminium, en extern hårddisk av modell Maxtor OneTouch II, bestämde sig för att lämna det sälla jordelivet. Den vackra blå lysdioden på framsidan blinkade snabbt och ilsket varje gång jag slog på strömmen, ett tydligt felmeddelande som Maxtor (numera uppköpta av Seagate) inte hade någon aning om vad det betydde. I Windows syntes inte disken alls. Felet stod inte omnämnt varken i hårddiskens manual eller på företagets tekniska supportwebbplats. Där möttes jag istället av idiotförklarande välvilliga råd såsom “kontrollera att strömmen är påslagen”. Bara i USA!

Lite googlande visade dock på en strimma av hopp: Tydligen händer det att dessa under av östasiatisk ingenjörskonst lägger av. Ja, hårddiskar pajar förstås stup i kvarten, men här fanns misstanken att det var själva chassit som hårddisken sitter i som hade gett upp. Själva hårddisken skulle dock vara intakt, och symptomet på detta skulle vara just den ilsket blinkande lysdioden på fronten. Här väcktes nu en gnista av hopp till liv inom mig – kanske var min omfattande samling porrfilmer familjebilder fortfarande möjlig att rädda!

Sagt och gjort knatade* jag Tulegatan ned till Gårdefelts Data och köpte mig ett fint svart hårddiskchassi av det välkända och kvalitetsdoftande märket IcyBox (va?), gick hem och började obducera Maxtorn. Detta visade sig lyckligtvis vara ganska enkelt, och snart höll jag själva pudelns kärna i min hand: En fullt normal 250 GB-disk med ATA133-gränssnitt. Denna visade sig passa utmärkt i IcyBoxen, Windows körde sin vanliga bjällerklang och snart åtnjöt jag igen mina “familjebilder”. Nu närmar sig emellertid den sista stunden för Maxtor-disken, jag tänker ta den ur drift och ersätta den med ett brand spanking 960 GB RAID-kluster från Seagate. Ta den!

Moralen är i alla fall: Om din Maxtor OneTouch II uppvisar snabbt blinkande blå lampa och de sociala färdigheterna hos en AFA-anhängare (alltså inga alls) – gå och köp ett nytt chassi och flytta över den. Det tar 20 minuter och är busenkelt.

* Naturligtvis lögn. Vem orkar gå 400 meter när man har en BMW?

7 thoughts on “Hur man räddar en död Maxtor OneTouch II

 1. 400 meter = bilfärd? Ursäkta att jag frågar, men är det inte jobbigare att sätta sig i bilen, köra dit, parkera osv, än att bara gå 400 meter? Varför inte skaffa en cykel förresten, jag har hört att det är mode nu =)

 2. Ditt RAID-kluster låter roligt. Vad kan det tänkas vara för en modell? (Och hur inte-billigt kan ett sånt vara?)

 3. Fyra Seagate Cheetah 320GB SATA/300 i ett chassi från Chieftec som ger hotswap, temperaturövervakning, status-LEDs och lite annat godis. RAID via ett vanligt PCI-kort från Promise. Total kapacitet 1.28 TB, varav jag får ut 960 GB eftersom jag kör RAID 5.

  4 760 kr exkl moms gick det på.

 4. Hej.

  Jag har en Maxtor som gav upp förra veckan. Den är full av gosaker och massa foto från flera år tillbaka.
  Jag är orolig för strömkablarna hur de skall kopplas samman med en ny HDkabinett, det är ju ingen vanlig kontakt?

  Tacksam för tips

  /Klas

 5. Min Maxtor hade helt vanliga kontakter för ström- och datakablar när jag frigjort den från chassit. Vad är det för modell du har? Om den är nyare än min kan det ju röra sig om en SATA-disk, då är kontakterna annorlunda (mindre och plattare).

Comments are closed.