Välförtjänt

Skivförsäljningen har tappat 15 procent och antalet lagliga nedladdningar har slutat öka, rapporterar DN. Detta är i sig inget konstigt – de legala tjänsterna fortsätter vara komplett underlägsna de illegala, och de legala (nåja) tjänster som faktiskt erbjuder musik till rimligt pris utan DRM fortsätter man att motarbeta. Det ultimata beviset på inkompetensen hos slappskallarna i musikindustrins ledningsrum tillhandahåller de dock själva i form av följande citat ur DN-artikeln:

Vi tror att det beror på illegal fildelning, säger Lisa Cronstedt, informationsansvarig för branschorganisationen Ifpi där Grammofonleverantörernas förening ingår.

Stolpskott var ordet, vad sägs om att använda de små grå och tänka ett steg till? Varför väljer folk att fildela istället för att köpa musik? För att det är gratis? Nja, kanske gäller det småbarn som inte har egna bankkort ännu. Om man laddar hem av ekonomiska skäl är det för att de lagliga alternativen är för dyra, och då hade man inte betalat även om gratis alternativ saknades. Summa 0 intäkter till musikmaffian i vilket fall alltså. Man fildelar för att de legala alternativen är skit.

Jag kan ha viss förståelse för att det tar tid att bryta invanda spår, men fildelning har varit det bästa sättet att få tag i musik i över ett decennium nu. De lagliga alternativen är omotiverat dyra, håller sämre kvalitet och begränsar det fria användandet av musiken via DRM. Konsumenter är inte dumma – vi inser att det är idiotiskt att betala för något och få en sämre vara än om man laddar hem samma sak gratis. De lagar som förbjuder detta förkastar vi som reliker av en svunnen tid. Det är bara en tidsfråga innan detta dyker upp som en politisk fråga igen.

Att försöka motarbeta utvecklingen är dömt att misslyckas. För att överleva måste musikindustrin snabbt skaka fram ett system som är bättre än fildelning för att distribuera musik. Checklistan är synnerligen kort: Låga priser. Alla låtar och artister. Hög kvalitet. Inget DRM. Datanördar världen över har, på ideell basis, redan framställt ett flertal system som gör detta. Torde inte musikindustrin med sina pengar och resurser kunna klara ännu bättre? Kanske, om personerna i toppen öppnar ögonen och vågar satsa innan pengarna tar slut.

One thought on “Välförtjänt

  1. Artikeln om AllOfMp3 var väldigt intressant. På vilka grunder greps han egentligen? Det vore lite som att åtala Forex för att det på deras kontor går att växla till sig euro. Och euro kan, i exempelvis Holland, användas för att köpa knark.

Comments are closed.