Vänsterns idioti väger tyngre än en låtsasexamen

På sista tiden har det skrivits mycket i bloggvärlden. Alla tycks tyvärr skriva om samma saker, Knuff är sig lik dag efter dag. Dels handlar det om Sven-Otto Littorins “bluffexamen”, dels om Alliansens planer på att sälja ett gäng statligt ägda bolag. Det förstnämnda tycks framför allt vara ett uttryck för ohämmad skadeglädje över att Littorin “åkt fast”, men utan någon vidare substans bakom. Det är ju knappast så att vänsterns politiker i särskilt hög utsträckning ståtar med akademiska examina, snarare motsatsen. Man kan inte heller påstå att Littorin kommit upp sig på falska meriter. Politikerna i regeringen är ju folkvalda, och det finns inget som säger att en arbetsmarknadsminister måste ha en MBA-examen.

Själv skulle jag faktiskt bejubla eventuella insatser för att höja kraven på våra politiker i fråga om akademiska meriter och arbetslivserfarenhet. Sossarna tar faktiskt en poäng här: förre justitieministern Tomas Bodström är ju jurist. Ett allmänt krav på examina eller arbetslivserfarenhet inom relevanta områden för ministrar skulle dock med största säkerhet möta motstånd, inte minst från vänstern, där ju stora delar av politiken och retoriken bygger på idiotargument och vanföreställningar som ingen som levt här ute i verkligheten – rimligtvis – borde gå på.

En sådan vanföreställning gäller utförsäljningar av statliga företag. Här går sossarna så långt som att på fullaste allvar föreslå att statlig egendom skall skyddas från utförsäljning av grundlagen. Tänk er ramaskriet om alliansen skulle försöka skriva in sin egen politik i grundlagen och bakbinda alla framtida regeringar! Förslaget lär aldrig gå igenom, idiotiskt som det är, men det är i alla fall en bra grej att ta upp varje gång vänstern anklagar högern för att brista i sin respekt för demokratin.

Ett annat idiotiskt argument mot utförsäljningar jag hört är att de skulle vara ideologiskt motiverade, snarare än ekonomiskt. Men just nu är knappast ett dåligt tillfälle att sälja, när ekonomin går bra. Och vad är politik, om inte ideologi applicerad på det faktiska samhälle vi lever i? Kan inte någon ideologisk motivation återfinnas bakom de flesta politiska beslut och förslag, höger som vänster?

Att staten just nu inte behöver pengar är inte ett tungt vägande skäl mot att sälja ut.Att staten inte ska äga en massa företag är däremot ett utmärkt skäl för, av anledningar som andra redan har förklarat (varför jag inte orkar repetera alla här). Den tyngsta för mig är att statligt ägande hindrar fri konkurrens, vilket försämrar för oss konsumenter. En annan är den rent empiriska slutsatsen att allt som statligt ägda företag tar sig an tycks ta dubbelt så lång tid, kosta dubbelt så mycket och bli hälften så bra som när det görs av näringslivet. Och i det senare fallet slipper dessutom vi skattebetalare stå för notan!

Förresten är det lite kul att bloggare från vänster till höger är ense om att Reinfeldt gjorde mos av vänstern i partiledardebatten för ett tag sen. Keep up the good work.

10 thoughts on “Vänsterns idioti väger tyngre än en låtsasexamen

 1. Ang. Littorins examen

  “Politikerna i regeringen är ju folkvalda, och det finns inget som säger att en arbetsmarknadsminister måste ha en MBA-examen.”

  förvisso sant, men problemet kvarstår om han fick sin post pga sin examen. Frågan är ju nu hur Reinfeldt kommer agera 1) kommer han ersätta Littorin med en med “riktiga” meriter eller 2) Låta honom sitta kvar för att inte ge oppositionen ett tecken på svaghet inom de egna leden.

 2. Jag gissar på att Littorin får sitta kvar. Han har inte gjort något olagligt, möjligen moraliskt fel att skylta med en felaktig merit på sitt CV, men jag tror inte han gjorde det med avsikt, mest för att han borde veta bättre än att ge vänstern/media en sådan smashboll.

  Vänsterns två senaste arbetsmarknadsministrar, Björn Rosengren och Margareta Winberg, har ingendera någon MBA. Rosengren är ingenjör. Winberg har mig veterligen ingen högre utbildning alls. För övrigt borde hon låsas in.

 3. Finfint inlägg!
  Jag har aldrig förstått varför folk utgår från att staten skulle sköta företag bättre när det gång på gång bevisar motsatsen (inte minst under vänsterstyre).

  Hur som helst riktigt bra blogg. Läser den regelbundet (mestadels de politiska inläggen).

 4. “Den tyngsta för mig är att statligt ägande hindrar fri konkurrens, vilket försämrar för oss konsumenter.”

  Ja, hurra, tänk om de säljer vin&sprit och det blir lika fritt som elmarknaden! Då kommer antalet olyckor i trafiken minska dramatiskt när alla är nyktra~. (

 5. Phk: Tack!

  Skrot: Vadå, skulle det vara svårt eller dyrt att få tag i el menar du? Eller är det ett sånt där tvärtominlägg? Att staten skall ansvara för hur mycket alkohol vi hinkar i oss är bara löjligt. Behåll gärna systemet säger jag, men låt det konkurrera på lika villkor. Eller låt ICA, Coop mfl sälja (stark)öl/cider och annan billig dricka och fokusera om Systemet på finare saft.

 6. “Det är ju knappast så att vänsterns politiker i särskilt hög utsträckning ståtar med akademiska examina, snarare motsatsen.”

  Diskussionen handlar inte om att “ståta med akademiska examina” utan att SOL tillskrev sig titeln MBA när han i själva verket inte var det. Således är det ointressant huruvida “vänsterns politiker” har liknande titlar eller ej.

  “Man kan inte heller påstå att Littorin kommit upp sig på falska meriter.”

  Varför inte?

  “Politikerna i regeringen är ju folkvalda, och det finns inget som säger att en arbetsmarknadsminister måste ha en MBA-examen.”

  Nej, det är helt riktigt. Däremot skall inte arbetsmarknadsministrar skriva i sina CV:n att de har titlar som de egentligen inte har gjort sig förtjänta av. Du/Ni kanske är av en annan åsikt?

 7. “Varför inte?”

  Därför att han är folkvald. Hans meriter för att sitta i regeringen är att hans parti vann valet, och har inget med hans utbildning att göra. Att han sedan har den post han har inom regeringen är en fråga mellan honom och Reinfeldt. Och stadsministern har redan godtagit Littorins förklaring, vad jag läst.

  “Däremot skall inte arbetsmarknadsministrar skriva i sina CV:n att de har titlar som de egentligen inte har gjort sig förtjänta av.”

  Där håller jag med, men Littorin har ju erkänt sitt misstag och strukit titeln ur sitt CV. Om vi utgår ifrån att den fanns med där som resultat av ett ärligt misstag snarare än avsiktlig vilseledning, torde saken därmed vara över. Alla kan göra misstag, och det finns faktiskt inget som bevisar att Littorin skulle ha varit ute efter att luras.

 8. “Att han sedan har den post han har inom regeringen är en fråga mellan honom och Reinfeldt. […] Om vi utgår ifrån att den fanns med där som resultat av ett ärligt misstag snarare än avsiktlig vilseledning […]”

  Personligen är jag inte särskilt övertygad om att SOL:s agerande inte var uppsåtligt. Som situationen ser ut i dagsläget blir det dessvärre vanskligt att avgöra den frågan.

 9. Det är alltid lika skoj när man får uppmärksamhet i bloggvärlden. :)
  Du har en mycket välskriven artikel för övrigt. Keep it up!

Comments are closed.