Elöverkänslighet finns inte

Sedan “elallergi” respektive “elöverkänslighet” dök upp som begrepp i slutet av 80-talet – intressant nog långt efter det att människan börjat använda fältalstrande elektrisk utrustning (typ hårtorkar och dammsugare) i stor utsträckning – har intelligenta personer ifrågasatt huruvida det är möjligt att människor kan uppfatta och rent av må illa av svaga elektriska fält. Trots att inga vetenskapliga studier har kunnat visa på att detta skulle vara sant har argumentet använts av diverse knäppskallar i försök att motarbeta allt från 3G-mobilmaster till “störande” grannar.

Nu visar emellertid ytterligare en studie, utförd av forskare vid University of Essex, att elöverkänslighet är ett helt psykosomatiskt tillstånd. Kort och gott: Elöverkänslighet orsakas inte av elektriska fält av något slag. Den orsakas av att de “elöverkänsliga” inbillat sig själva att de är elöverkänsliga. “Elallergi” är alltså inte en allergi, utan snarare en fobi, och går således antagligen att bota med vanlig hederlig psykvård. Svårigheten blir förmodligen att övertyga de “elöverkänsliga” om detta, ty det är antagligen lättare att fortsätta skylla på “elaka teleoperatörer”, “diskriminering” och samhället i allmänhet än att inse att allt inte står rätt till i knoppen.

Varför bryr jag mig då om detta? Elöverkänsliga kan ju trots allt erfara verkliga symtom, även om de orsakas av fobi snarare än allergi. Jo, för att de påstått elöverkänsliga hindrar utvecklingen. Som (nästan färdig) civilingenjör och tekniskt intresserad sätter jag ett stort värde på en fortsatt teknisk utveckling, och det funkar helt enkelt inte om en liten grupp antiintellektuella människor skall hålla på och gnälla varje gång man försöker sätta upp en mobilmast i närheten av bebyggelse. Man tar knappast hänsyn till folk med spindelallergi när man planterar skog (där ju spindlar bor) eller till folk med torgskräck när man bygger torg – själva tanken är absurd. Men så fort det handlar om strålning blir folk som inte hängde med på fysiklektionerna (ganska många) plötsligt förfärade och beter sig som idioter.

Mindre antiintellektualism och mer hänsyn till fakta, tack!

För övrigt skall det påpekas att Dagens Nyheter är en pisstidning.

12 thoughts on “Elöverkänslighet finns inte

 1. Jag skulle nog vilja säga att det är skillnad på elöverkänslighet och rädsla för exempelvis mobiltelefonmaster. Att de senare kan vara ohälsosamma är nog de flesta överens om (SSI, Arbetsmiljöverket, EU och WHO exempelvis). Dessa organisationer har satt upp gränsvärden för vad de tror är farligt respektive ofarligt.

  Däremot verka alla lika överens om att mobiltelefonnätet som det är uppbyggt nu är ganska harmlösa för alla utom de som befinner sig mycket, mycket nära och exempelvis jobbar på tak med master eller kanske med masterna i sig.

  SSIs informationssida: http://www.ssi.se/ickejoniserande_stralning/Mobiltele/Mobiltele.html?MenueType=1&Menu2=Mobiltelefoni

 2. Du har rätt, så till vida att strålning från t ex mobiltelefonmaster kan vara skadlig. Men då pratar vi om, som SSI:s sida uttrycker, att:

  “Gränsvärdena överskrids på enstaka meters avstånd rakt framför antennens strålande yta.”

  Något som motstånd mot ex.vis 3G-master tar extremt lite hänsyn till. Även då masten är tiotals meter hög och placerad minst lika många meter från närmaste hus.

 3. Har du varit i kontakt med en elöverkänslig person någon gång som bosatt sig utan el naturligtvis långt ute i skogen !?.För det verkar inte så enligt ditt skrivande !?.

 4. Käre anonyme kommentatör, om du vet något som jag inte vet om elöverkänsliga som bor ute i skogen får du gärna dela med dig av den informationen till oss andra. Jag förstår inte riktigt vad du menar med ditt inlägg.

  Överger man det moderna samhällets alla bekvämligheter för att bo i ett torp i skogen och råma åt förbipasserande flygplan är väl det att betrakta som ytterligare ett bevis för att man egentligen bara är lite koko i bollen. :)

 5. Elallergi som argument för radiosmog? Vad har de med varandra att göra? Det är inte ovanligt med hybris bland färska teknologer. Vi var såna vi med. Bara för att vi har lågfrekventa fält lite här och där sen länge finns det inget som säger att långtidsexponering för högfrekventa fält är ofarligt. Och det kommer att dröja årtionden innan vi ser eventuella mönster tydligt. Poängen är i alla fall att dårar rusar in där änglar tvekar att smyga. Kloka människor bygger inte in potentiella folkhälsoproblem i tillvaron – ens med argument som framsteg och utveckling. Det är helt enkelt inte rationellt att spela tärning med en sådan insats. Man får hitta andra lösningar.

 6. Du menar alltså att alla som just nu planerar och bygger mobilnät runt hela världen – och har gjort det i över ett decennium – inte är “kloka människor”? Struntprat. I brist på bevis för att långtidsexponering för (mycket svaga) högfrekventa fält är farligt är jag böjd avfärda sådana påståenden som bakåtsträvande trams.

  Det spelar för övrigt ingen roll om “elöverkänslighet” handlar om känslighet mot lågfrekventa fält (typ hårtorkar) eller högfrekventa fält (typ mobiltelefoner). Min poäng är att den som kan inbilla sig att han eller hon är överkänslig mot det ena också kan anse sig vara överkänslig mot det andra. I ingetdera fall kan det kopplas till strålningen i sig.

 7. Du vet mycket väl att radiosmogen från gsm skiljer sig från 3G, 4G och wifi i frekvens, amplitud och varaktighet. Och du borde förstå att psykosomatiska besvär är irrelevant i frågan.

 8. Jag anser att “elallergi” definitivt är ett psykiskt besvär, då de flesta “elalergiger” jag talat med visat sig ha onormalt mycket andra psykiska besvär som paranoia och liknande.

  “Elallergi” och liknande är ett uttryck att vissa människors fobi för ny teknik och teknik i allmänhet. För 50 år sedan satt folk aluminium över växter och huvudsvålar för att skydda sig mot den fruktansvärda televisionsstrålningen. Så teknikfobil har alltid funnits, och kommer mest troligen alltid att finnas. Det bästa man kan göra att att presentera fakta så att den stora massan kan ta rationella beslut som inte baserar sig på självutnämnda experters “teorier”.

Comments are closed.