iPhone dubbelt krossad

Noterar att marknadsföringskampanjen Will It Blend? fortfarande lever och frodas. Kampanjen går ut på att krossa saker i en matmixer och visa upp resultatet på Internet. I senaste utgåvan gör man mos av en iPhone, vilket väl får betraktas som ett av de bättre sätten att använda en dylik, usel och överprisad som den är. Jag har avsiktligt försökt att inte skriva så mycket om iPhone, mest för att jag egentligen ville vänta tills den kommer ut på svenska marknaden, men också för att det inte är så intressant att sparka på någon som redan ligger. iPhone är kass. Överprisad. Operatörslåst som standard och saknar funktioner som borde vara självklara på en telefon för 600 dollar. 3G? GPS? Möjlighet att byta batteri utan att skicka telefonen på service?

Att sagda skräp har kallats 2007 års snyggaste mobiltelefon bevisar dock att Apples förmåga att genom marknadsföring få skit att framstå som pärlor från himmelriket åtminstone inte har försämrats. Inom marknaden för persondatorer har ju Apple som bekant aldrig rönt några större framgångar – där är folk mer tekniskt sinnade och vet oftast att skilja marknadsföring från verklighet. När det gäller MP3-spelare och mobiltelefoner är kunderna mer ute efter en glassig yta och då är det förstås inte konstigt att Apples produkter säljer bra. Nu går dessutom rykten om en billigare iPhone. Frågan är, vad skall de ta bort? Redan i 600-dollarsvarianten är iPhone inte mer än ett tunt skal kring en iPod med pekskärm, en sunkig kamera och lite hafsig mjukvara.

“Men” – säger nu den kritiske läsaren – “om jag vill ha en telefon som ser bra ut, kan spela musik, har pekskärm, webbläsare och allt annat som iPhone är bra på, vad ska jag då köpa?” Tja, åtskilliga tillverkare har sålt telefoner med alla dessa finesser i säkert tio år. Populärast just nu är telefoner från HTC, du har säkert sett dem om du har varit inne i en mobiltelefonbutik nyligen. Den närmaste motsvarigheten till iPhone heter HTC Touch. En utmärkt och mycket snygg liten telefon som kostar betydligt mindre men har ett minst lika bra användargränssnitt (mer välbekant för den som kör Windows hemma), lägre vikt men betydligt fler finesser. Den har liknande tekniska begränsningar som iPhone (ej 3G, halvbra kamera, få snabbknappar) men den går att köpa idag och du behöver inte betala 600 kronor för att byta batteri.

Det går förresten att köpa resterna av en krossad iPhone på eBay. Just nu är budet uppe i över 200 dollar. Väl spenderade pengar.