Upprörande!

En jobbig sak när man har en blogg är att en massa av ens vänner (och även folk man aldrig har träffat) plötsligt börjar förvänta sig att jag skall skriva om en massa saker som händer i världen. Inte för att jag har något emot uppmärksamheten. Nädå. Men slutet av Juli har varit ganska hektiskt, med tjafs på jobbet, idel fester, mycket att göra hemma och till råga på allt har jag blivit sjuk. Jag tänkte ändå göra ett sammandrag av ett par saker som åtminstone fångat mitt intresse den senaste veckan… Håll till godo!

Inga skämt om feminister på SSU:s kongress. I torsdags (9/8) hade SSU stor kongress i Örebro. För att lätta upp stämningen lite mellan allt torrt vänstersnack – jag ser framför mig hisnande diskussioner om feminism och klasskamp här – hade man bjudit in ståuppkomikern Peter Wahlbeck. När Wahlbeck råkade dra några skämt om feminister slog det emellertid slint i Emma Lindell, ordförande för SSU i Malmö. Med mikrofonen i högsta hugg avbröt hon framträdandet och bad Wahlbeck lämna scenen. Tydligt är att det bara är skämt om rika vita män som är tillåtna på ungvänsterns mässor. Många var dock missnöjda med Lindells agerande och tyckte inte att hon skulle ha avbrutit föreställningen. Kul att SSU:arna inte misslyckas med att göra bort sig även nu när deras största stjärna har lämnat scenen!

Min hemkommun har blivit röd. Attans. Jag ska inte säga att mitt val att flytta till Sundbyberg berodde på att det var en moderatstyrd kommun – men det hjälpte absolut. Jag har emellertid inte varit särskilt imponerad av mina kommunpolitikers beslut under det senaste året – det enda positiva jag märkt av från moderaterna är en massa prat om skattelättnader (Sumpan har löjligt hög kommunalskatt). Jag tror det kan vara nyttigt för dem att skakas om lite. Däremot ser jag mycket negativt på det faktum att man de två som gick över till Socialdemokraterna inte omedelbart ställde sina platser till förfogande. Sundbybergsborna har trots allt demokratiskt valt moderaterna till att leda kommunen! Om politiker som valts för att representera ett parti plötsligt kan byta sida till ett annat parti och behålla sina mandat är något otroligt fel.

När ett rött fack börjar se ljuset kommer ett annat att gnälla desto högre. Nu är det Transport som tycker att fackliga blockader ligger helt i tiden och att man behöver starkare vapen mot arbetsgivarna. Detta är naturligtvis skitsnack. Vad det handlar om är att transportarbetarna inte tål konkurrens från utländska företag. Ett sådant här utspel var emellertid inte helt oväntat efter Maud Olofssons utmärkta uttalande där hon efterlyste de begränsningar i konflikträtten som liberala bloggare talat om länge – exempelvis ett förbud mot blockader mot arbetsplatser där facket inte har några medlemmar. Tyvärr är regeringen i helhet inte med på noterna. Antagligen beror det på att Littorin är en fjant som inte vågar (eller vill) ta upp kampen mot fackmaffian.

Sist men inte minst: Karl Sigfrid (m) vill avskaffa upphovsrätten. Åtminstone i dagens form. Det är bara att applådera! Som jag konstaterat tidigare åtnjuter ju upphovsrätten inte längre någon vidare respekt, särskilt inte bland oss under 30, där drygt 75% är fildelare. Den anses som otidsenlig, orättfärdig och som ett verktyg som missbrukas i allt för stor utsträckning. Karl Sigfrid har dessutom förnuftet att underbygga sin ståndpunkt med riktigt bra argument:

Den som bedriver affärsverksamhet måste ha en affärsmodell som fungerar i den tid man lever och som är förenlig med den tekniska utvecklingen. […] Jag kan absolut hålla med om att de steg som tagits inte varit teknikvänliga utan snarare motarbetat den tekniska utvecklingen. Det finns en klyfta mellan vad politker säger för att vinna stöd och vad de sen faktiskt gör.

Amen! Tyvärr inget officiellt svar från moderpartiet ännu, fast Fredrik Reinfeldt uttryckte sig ju måttligt positivt om fildelning. Före valet.

2 thoughts on “Upprörande!

  1. Kan tänkas att det finns annat än upphovsrätten på agendan hos moderaterna just nu ;-). Kanske kommer något i morgon på Fredrik Reinfeldts sommartal i Vaxholm.

    Det är väl startskottet för alla moderater.

  2. Med Karl Sigfrids retorik måste allt vara “gratis” på nätet så länge fildelningen sker för enskilt bruk.Alltså
    kan allt som kan göras om till en datafil
    laddas ner utan kostnad och användas för enskilt bruk: böcker, tidningar,ritningar patent,dataprogram etc.Allt hänger alltså på om filen finns tillgänglig för fildelning.Betala? varför det? Är man under 30 så har man ingen “lust” att betala.Blir säkert en framgångssaga…

Comments are closed.