Den räntan drabbar ingen fattig!

Dagens City bjöd på en rubrik som fångade mitt intresse: “Skattesmäll för dig som har borätt“. Bostadsrättsägare som jag är var jag förstås tvungen att läsa den, då jag naturligtvis förväntade mig att tjäna pengar på Alliansens nya politik. Helt oväntat – fast ändå inte alls – bevisades det emellertid återigen för mig att Stockholm City är en skittidning. Fast det är klart, i dessa dagar är det svårt att hitta artiklar som inte reflexmässigt väljer sämsta möjliga vinkel på alliansens politik. Kombinerat med ett starkt fokus på helt ointressanta opinionssiffror gör det dagspressen till ganska tråkig läsning. Tyvärr har jag inte så mycket val på väg till jobbet, skulle vara att läsa bra högerbloggar då, men de uppdaterar ju så sällan.

Fakta om budgeten är följande: den vanlige bostadsrättsägaren kan vänta sig sänkt avgift på flera hundralappar, City gissade 300 kr. Det räcker en bra bit, halva månadskortet på SL de månader jag behöver ett, som exempel. Knappast en försumbar summa. Där den s k “skattesmällen” kommer in är då man tidigare har tjänat ett stort belopp på att sälja sin bostad, pengar som man sedan fått uppskov att betala skatt på eftersom man (ahem, ahem) snart skall köpa en ny bostad för de pengarna, varpå man vill skatta enbart på de pengar man eventuellt har kvar.

Det Alliansen inför är 0,5 procent ränta på detta uppskov. Det handlar alltså om en skatt på pengar som den beskattade redan har, eller i värsta fall, har slösat bort trots att han visste att han förr eller senare skulle behöva skatta för dem. Jag har mycket svårt att känna någon större sympati för dem som drabbas av detta. Varför ska staten ge uppskov på att betala skatt i flera år, helt gratis? I praktiken är detta ett lån, och som så betraktat är en halv procents ränta inte mycket att skita i byxorna över.

I övrigt är det inte så konstigt att vänsterpacket gnäller över budgeten. Något annat vore minst sagt förvånansvärt. Men tomma tunnor bullrar ju mest…