Beatrice Ask, är du inte riktigt klok?

Jag tyckte en gång att Beatrice Ask var en utmärkt politiker, kanske är hon det egentligen, men idag läste jag något som ger åtminstone mig exakt den motsatta uppfattningen. Tänk dig, kära läsare, reaktionerna om en moderat gick ut och sa följande om en Europarådsresolution:

Däremot är det mer kontroversiellt att parlamentet rekommenderar medlemsstaterna att formulera en uttalad policy som innebär att medlemsstaterna ska respektera sjuksköterskors rätt att fritt välja att arbeta som just sjuksköterskor och att låta dem komma till tals i alla frågor som rör dem. Det är en främmande syn, en ståndpunkt som är väldigt svår att förena med den syn på sjukvård som jag tycker att man ska ha.

Ersätter man här “sjuksköterskor” med “prostituerade” och “sjukvård” med “prostitution” så är detta exakt vad Beatrice Ask har sagt, i en diskussion av resolutionen “Prostitution – which stance to take?“. En överlag vettig resolution som gör tydligt att medlemsstaterna måste arbeta mot barnsexhandel, trafficking och annat otyg, men som också säger att vuxna, frivilliga sexsäljare skall ha samma rättigheter som är självklara i andra yrkesgrupper. Att deras frivilliga val att bli sexarbetare respekteras av samhället (för de ovan citerade stavelserna gällde uttryckligen enbart frivillig vuxenprostitution).

Detta vill alltså Ask, tillsammans med ett stort antal andra riksdagsmän och -kvinnor, absolut inte. Hur tänker man egentligen då? Om uttalandet hade gällt sjuksköterskor hade de mörkröda fackförbunden stått utanför Riksdagshuset i morgon dag med facklor och högafflar. Prostituerades rättigheter verkar i huvudsak försvaras av ett fåtal aktiva bloggar och, vad det verkar, en moderat politiker i Europarådet. Jag har förståelse för dem som tycker att prostitution är en oönskad del av samhället – men tycker dessa politiker inte att sexarbetare förtjänar åtminstone grundläggande demokratiska rättigheter?

Det var via Isabella Lunds blogg som jag hittade protokollet ur vilket Beatrice Asks uttalande kommer. Hon blev nyligen intervjuad i P4 om hur det är att vara sexsäljare. Lyssna gärna.