Den som inte kan tänka, slåss

Välkända fildelningssajten Oink har stängts ned av holländsk och engelsk polis. Bakom gripandet av sajtens ägare ligger flera års undersökningar utförda av IFPI, musikbranschens intresseorganisation. Inte helt oväntat egentligen – skivbolagen tycks ju alltjämt vara inställda på att bekämpa den “nya tekniken” i syfte att behålla kontrollen över all musikdistribution. Trots att i princip alla deras kunder och många artister vill motsatsen. Att tjänsterna de attackerar är vida överlägsna skivbolagens egna i fråga om utbud, prestanda, användarvänlighet och funktioner gör det hela nästan komiskt.

Att denna kamp är dömd till ett pinsamt misslyckande är sedan länge tydligt. Stänger man ned en fildelningssajt tenderar fem nya att poppa upp. Skulle det på något vis bli omöjligt att driva publika tjänster skulle fildelarna flytta till privata nätverk med absolut noll spårbarhet – tekniken finns redan och det enda skälet till att den inte används överallt är bekvämlighet. Alla som är det minsta utbildade inom informationsteknik inser detta. Men betonghäckarna i IFPI ser förstås inte längre än till nästa kvartalsrapport.

Till gamla Oink-användare (och alla andra) som nu törstar efter musik kan jag rekommendera denna högklassiga MP3:a i väntan på att sajten kommer upp igen. Opassande och Copyriot har också skrivit insiktsfullt om nedstängningen av Oink.