Legalize!

Det verkar som om fildelningsvänlige riksdagsmannen Karl Sigfrid (m) är i farten igen (and I mean that in a good way)!

Motion till riksdagen 2007/08:N388
Avkriminalisera fildelningen genom en begränsad upphovsrätt

Motionen är precis så bra som det låter på titeln. Förutom Karl Sigfrid har också Lisbeth Grönfeldt Bergman (m), Lena Asplund (m), Margareta Cederfelt (m) och Staffan Danielsson (c) skrivit under den. Jag är imponerad – inte visste jag att det trots allt fanns mer än enstaka politiker till höger som såg klart i feldelningsfrågan (förutom då Fredrik Reinfeldts lilla publikfrieri i juni 2006). Att motionen dessutom är lysande skriven gör att ståande ovationer tycks vara på sin plats. Läs den – till skillnad från så mycket annan politik är det fakta, klarspråk och väl underbyggda argument som dominerar. Eller vad sägs om följande:

Att med rättsliga insatser försöka stoppa fildelningen för att rädda branscher som inte klarar att leva sida vid sida med den tekniska utvecklingen är som att försöka förbjuda kopieringsapparater för att öka tryckeriernas affärsmöjligheter.

Låt hoppas att minst en skivbolagsdinosaurie eller korrupt antipiratjurist satte kåldolmen i halsen nu. Man kan ju alltid hoppas. Jag tänker inte lyfta ut alla godbitar ur motionen här, orkar du verkligen inte läsa hela så rekommenderar jag Christian Engströms inlägg, där han presenterar det bästa tillsammans med sina egna åsikter. Karl Sigfrid kommenterar också motionen i sin egen blogg. Tyvärr verkar det här med motioner fungera väldigt konstigt i sveriges riksdag. Karl skriver:

Motionen kommer med största säkerhet att avslås i kammaren efter att ha behandlats i justitieutskottet. Med ytterst få undantag avslås alla motioner, oavsett avsändare. […] I bästa fall blir de uppmärksammade av partivänner i riksdagen och regeringen som därmed får upp ögonen för nya argument.

Med tanke på att riksdagens lista på nya motioner är fullproppad med trams, dåligt underbyggt trams och mer trams av den typen som inte ens borde diskuteras på riksdagsnivå kan jag förvisso förstå att motioner avslås regelmässigt. Om riksdagen söker någon som mot en skälig lön vill åta sig jobbet att filtrera ut dylikt spam, så att endast motioner som kräver riksdagens grundliga övervägande kvarstår, är jag intresserad. När kan jag börja? Skämt åsido, vi kan väl hoppas att motionen gör just vad Karl säger, upplyser några andra riksdagsledamoter om det korkade i dagens upphovsrätt. Om inte annat så har Karl, Lisbet, Lena och Margareta producerat (ytterligare) ett utmärkt dokument att hänvisa fildelningsmotståndare till! Det tackar vi för.

Jag uppmanar för övrigt den som gillar motionen att skicka mail till lämpliga politiker med tack respektive uppmaningar att läsa den. Det har jag gjort.

Uppdatering (2007-10-20): Motionen har tydligen bytt namn från 2007/08:-m923 till 2007/08:N388. Uppdaterade länkarna.