iPhone i UK en gigantisk flopp

Såväl IT-magasinet The Register som flera bloggare rapporterar idag att lanseringen av iPhone i Storbritannien, som ägde rum i fredags, misslyckades kapitalt med att dra till sig den förväntade mängden köpare. Bortsett från en grupp om tio till femton fanatiker som köade utanför en Apple-butik i London har återförsäljarna inte märkt av större försäljning än vanligt. Butikskedjor som tagit in över ett tusen man i extrapersonal för att hantera den förväntade tillströmningen har inte sålt ens hälften av den förväntade mängden telefoner. Även i USA minskar försäljningen, vilket bland annat skylls på dåligt kundbemötande från återförsäljarna.

Varför sålde iPhone så bra i USA? Därför att mobiltelefonerna i USA ligger ungefär ett halvt decennium bakom de i Europa i fråga om teknik. Där är iPhone en cool telefon. Här är den en överprisad, överhypad och överdesignad leksak som saknar kritisk funktionalitet, vilken konkurrerande telefoner har haft i åratal. iPhone är ingen äkta “smartphone” eftersom man bara kan installera Apple-välsignad programvara på den (inte ens enkla Java-applikationer stöds). Dessutom säljs den enbart operatörslåst och är trots det svindyr. Europeiska konsumenter har länge kunnat köpa bättre telefoner till kraftigt subventionerade priser, med ett fritt val av operatör.

Apple är ett företag som byggt ett stort varumärke och tjänar stora pengar på att sälja halvdana produkter till ofta hutlösa priser, uppbackade av en massiv PR-apparat. Det är skönt att se att konsumenterna inte lät sig luras den här gången.

10 thoughts on “iPhone i UK en gigantisk flopp

 1. Lustigt att någon som egentligen inte har någon koll på iPhone eller ens testat en kan sitta inne på ett sånt hat mot produkten. Eller är det ett generellt hat mot icke MS produkter som lyser igenom? Ok. Man kan i nuläget inte ta emot MMS på en iPhone (det går att skicka). Telefonen stödjer i nuvarande verision inte 3G (dock edge). Behöver man detta då? Jag behöver det inte. Har gått från en HTC tytn till iPhone och är mycket glad över att slippa starta om telefonen dagligen, att det finns 100-tals gratisprogram att ladda ner och installera utan att vara kopplad till en dator, att kunna utveckla och testa saker i php och mysql lokalt på telefonen när jag vill (man vet aldrig när man får ett kreativt anfall), att kunna surfa som på en stationär dator med en vettig webläsare med mera. Synca mail går alldeles utmärkt med standardprotokollen för mail (dvs inte MS egna påhitt). Kort sagt. Den optimala telefonen för dom som har kapacitet att hantera den! Är den dyr då? Nja. Betalade ungefär hälften för min 8Gb iPhone mot vad jag fick ge för min tytn.

 2. Att du kategoriserar rent tekniska och faktabaserade argument som “hat” och viftar bort bristen på finesser med att det inte är nåt du själv behöver säger väl allt om din egen brist på objektivitet i frågan…

  Inget av det du nämner är någon fördel specifik hos iPhone. Jag startar inte om min TyTN (II) dagligen och startade inte om min gamla TyTN dagligen heller. Faktum är att den är igång 24/7. Mjukvaruutbudet för Windows Mobile-baserade mobiler är många gånger större än det för iPhone, därmed har vi också tillgång till fler och bättre webbläsare (för Pocket IE är verkligen inget att hänga i julgranen).

  Windows Mobile-baserade mobiler har även stöd för de standardprotokoll (jag antar att du menar POP3 med vänner) du nämner, och dessutom MS Exchange, vilket är en industristandard för e-post, kalender- och kontaktsykronisering, like it or not.

  Halva priset mot en TyTN verkar vara rimligt för en iPhone (2500 kr typ?). Förutsatt att den inte är operatörslåst. Det reflekterar ungefär telefonens sanna värde.

 3. Har du testat en iPhone? Jag har levt många år med olika Windows Mobile telefoner. Dom 2 sista en iPaq 6340 (om jag mins rätt) och en HTC TyTn (I). Gick bra att leva med då om man bortser från att man ofta fick starta om dom och att program hängde sig. Har precis som du mina telefoner igång dygnet runt. Dock är det något som inte MS klarar av att hantera i större utsträckning. Både vad gäller telefoner och datorer. Nu finns det dock något som fungerar bättre på dessa punkter (och fler därtill). iPhone! Inte nog med att den är stabil (som dom flesta BSD baserade OS), den är även ruskigt snabb. Man behöver aldrig vänta på att den ska göra något. Allt händer direkt när man vill att det ska hända.

  Angående programvara till iPhonen. Det finns som jag skrev redan nu 100-tals program att ladda ner. iPhone har bara funnits i ett knappt halvår. Och som jag sa. Man kan installera alla dessa programvaror direkt i telefonen. Bara klicka på installern och välja vad man vill installera. Det gör man inte med en Windows Mobile.

  Vad gäller mail så är det som du säger vanligt med MS Exchange. Dock så är det knappast någon industristandard. Långt ifrån. Ska man bara räkna antalet installationer så är sendmail överlägset störst. Under alla år som jag har jobbat i IT-branschen så har jag bara stött på MS Exchange 2ggr. Och då har jag jobbat med IT sedan innan MS Exchange dök upp.
  Måste man nödvändigtvis synca sin mail mot en MS Exchange är man ju tyvärr begränsad till Windows Mobile.

  Testa gärna en iPhone innan du fortsätter att hävda att den består av undermålig hårdvara med ett ihopkraffsat gränssnitt.
  Du får gärna testa min telefon!

 4. Du fortsätter hävda att man ofta behöver starta om WM-lurar och att programmen hänger sig, men det problemet har jag inte haft i någon nämnvärd utsträckning. Att ha en Windows-burk igång dygnet runt är inget större problem heller. Jag tycker mest det låter som om du har begränsad erfarenhet av att administrera Windowsmaskiner.

  Just att gränssnittet är snabbt och smidigt är det vanligaste argumentet för en iPhone, och det stämmer ju bra. Processorn i iPhone är å andra sidan en ganska fet sak, de flesta Windows Mobile-telefoner säljs med långsammare och strömsnålare processorer. Huruvida man är villig att ta bristen på funktionalitet i utbyte mot ett smidigt gränssnitt är ju en smakfråga. Själv gillar jag inte alls Apples UI-design. (Fast det kunde du gissa.)

  Att det skulle vara svårt att installera programvara på en Windows Mobile-lur är bara nys. Oavsett om man installerar via en MSI (från stationär dator) eller CAB (direkt på telefonen) är det en procedur som avhandlas med två-tre klick. Man kan också helt enkelt kopiera över filerna, precis som på en PC.

  Jag skrev aldrig att Exchange var den enda eller den största industristandarden. (Det är inte en unik egenskap.) Att du inte stöter på Exchange oftare kanske har att göra med att du tydligen inte administrerat Windows i någon större utsträckning. Då hade du vetat att det går alldeles utmärkt att driva Windowsmiljöer med hög pålitlighet och stabilitet.

 5. Jag arbetar dagligen i Windowsmiljöer och har så gjort dom senaste 14 åren. Just nu ganska stora sådana med runt 4-5000 servrar. Så jag känner väl till problematiken med Windowsdrift. Vi kör även stora miljöer med Solaris, AIX, OS400, Tandem, några olika BSD, div Linux och OS390. Du kan ju gissa vilka miljöer som har högst tillgänglighet och upptid.

  Vad menar du med bristen på funktionalitet i iPhone? Det finns just nu 2 saker som inte går att göra med en iPhone i jämförelse med en Windows mobile. Den ena är att ta emot MMS och den andra är att synca med MS Exchange. Detta är dock saker som kommer att fungera i en nära framtid. Dock inget jag saknar eller kommer att använda mig av.

 6. Jag skulle kunna skriva en omfattande lista över allt man kan göra med en Windows Mobile-telefon som inte går med iPhone. Du kan emellertid lika enkelt avfärda den med att det inte är något du använder. Hur gör du om du vill installera en alternativ webbläsare? Hur gör du om du vill spela upp musikfiler i andra format än MP3/AAC? Du kan hävda att du inte behöver flexibiliteten, men då säger du ju egentligen bara att du sänkt dina krav för att matcha vad iPhone kan leverera.

 7. Sätt gärna igång och skriv listan. Allt som går att göra på en Windows Mobile går eller kommer att gå att göra på en iPhone och mer därtill. Du verkar ha missat att iPhone kör en bantad variant av OS X i botten. Detta gör det möjligt för alla med lite programeringskunskaper att enkelt utveckla applikationer för iPhone. På iPhonen har man dock en del fler roliga funktioner att leka med som programmerare. G-kraftssensor och en mycket väl fungerande pekskärm (som inte blir repig).

  Du har fortfarande inte svarat på om du har testat en iPhone. Jag har levt i båda världarna och vet nu vad jag väljer.

 8. Vad som kommer att gå att göra är helt ointressant, för det kan du bara spekulera helt fritt om. Det går likaväl att spekulera vilt och svulstigt om vad som kommer att gå att göra på en Windows Mobile-telefon framöver. Det är väldigt typiskt Apple-fanbois, om du ursäktar etiketten, att ursäkta alla deras produkters brister med att “det kommer i framtiden”. Vad de missar är att det kan sägas om alla andra tillverkares produkter också.

  Varenda Pocket PC har ju pekskärm, vart vill du komma? Det finns dussintals tillverkare och hundratals modeller av mobiltelefoner med Windows Mobile, hårdvaruspecifikationerna skiljer sig åt. Vi har minst en här på kontoret med accelerometer. Att man med Windows Mobile har stor valfrihet och flexibilitet avseende hårdvara är en stor och ofta avgörande fördel för plattformen.

  Jag har inte testat iPhone, de finns som bekant knappt i Sverige ännu och jag är naturligtvis inte beredd att lägga ned någon som helst ansträngning för att få tag i en. Jag har visserligen sett en bekant använda sin iPhone, men inget jag såg motiverade mig att be att få prova den. Han hade för övrigt stora problem med on-screen-tangentbordet…

 9. Förresten, sedan när är det “enkelt” att utveckla applikationer för iPhone? Sist jag läste fanns det inget officiellt SDK och inget sätt att köra kod på telefoneländet utan att bli av med garantin. För övrigt har Windows Mobile haft ett stabilt och kraftfullt ramverk för utveckling av applikationer i många år, Microsoft .NET.

Comments are closed.