Tittat, provkört – såld!

Så blev det till sist en MINI Cooper D Clubman. Jag har tidigare skrivit ett par gånger om denna i mina ögon helt underbara lilla bil, men nu i helgen bar det av till BMW Group Solna för att provköra, en upplevelse som gick över förväntan. Alla tankar på att vänta till våren med att beställa gick också upp i rök när det visade sig att leveranstiden på en diesel-Cooper ligger på saftiga 5-6 månader. Det blev alltså bilköp, en bil av nästan precis den modell och utrustning som jag tidigare visat fina bilder här i bloggen. Credd till Niclas och övrig personal på BMW i Solna, som gjorde det hela till en alltigenom smidig och angenäm upplevelse, trots att vi stormade in en timma före stängningsdags en söndag.

Lite tekniska detaljer: Rak fyrcylindrig turbodiesel med Common Rail-teknik, 1.6 liter, 110 hk vid 4000 varv/min, 260 Nm vid 1750 varv/min, max. hastighet 193 km/h, acceleration 0-100 km/h på 10.4 sekunder, manuell sexväxlad låda, framhjulsdrift, tjänstevikt 1 250 kg, dieselförbrukning 4.1 l/100 km (blandad körning), koldioxidutsläpp 109 g/km (gränsen för miljöbil är 120 g/km).

Miljömässiga finesser (standard): Auto start/stoppfunktion som stänger av motorn då bilen står stilla, växelindikator som indikerar effektivaste växelval, bromskraftsåtervinning, dieselpartikelfilter.

Säkerhet (standard): Fem stjärnor i Euro-NCAP. Airbags för förare och passagerare, sidoairbags fram och bak. Huvudairbags fram och bak. Batterifäste som automatiskt bryter strömmen vid olycka. “Follow-me-home”-funktion. Centrallås. Däcktrycksindikator. Slitagevarnare för bromsbelägg. Bältesstramare och bälteskraftsbegränsare. Elektronisk bromskraftsfördelning. Antisladdsystem och dynamisk stabilitetskontroll (DSC).

Extrautrustning: Metalliclack, skinnklädsel “Lounge”, sportläderratt med multifunktion, 16″ lättmetallfälgar, sportstolar fram, automatisk klimatanläggning, färddator, farthållare, stöldlarm, glastak (elektriskt öppningsbart), bi-xenonstrålkastare, radio/CD “MINI Boost” med MP3-stöd, högtalarsystem “MINI HiFi”, vita blinkers runt om samt interiörpaneler i pianosvart.

Nu är det bara att vänta. Kan det inte vara april snart? Typ, imorrn?

3 thoughts on “Tittat, provkört – såld!

  1. Vita blinkers? Och vad är poängen med det? Är det verkligen värt att offra funktionalitet och säkerhet för en design-finess såsom vita blinkers?

Comments are closed.