En gratis öl till var och en av dessa hederskvinnor och -män!

Att vara upphovsrättskramare i Sverige idag måste svida. Efter att debatten om fildelning åter fick liv tack vare det utmärkta inlägg som sju moderater skrev i Expressen för en vecka sedan har debattens vågor gått höga, både i bloggvärlden och i tidningarna. Detta resulterade småningom i att Horace Engdahl, en i vanliga fall respektabel person, blev knuffad i ryggen av en bunt ruttnande pampar från upphovsrättsindustrin och publicerade ett svar. Som snavade redan i ingressen. Kanske blir det 2007 års mest sågade artikel, vad vet jag. Piratpartisten Rick Falkvinge var inte sen att plocka isär Horace. Idag blev det de sju moderaternas tur. Men nu har de blivit tretton!

Moderater

De är (i ordning som på bilden) Anders Hansson, Margareta Cederfelt, Ulf Berg, Lena Asplund, Karl Sigfrid, Lisbeth Grönfeldt Bergman, Staffan Appelros, Göran Montan, Ann-Charlotte Hammar Johnsson, Marie Weibull Kornias, Finn Bengtsson, Jeppe Johnsson och Sven Yngve Persson.

Att så många som tretton ordinarie riksdagsledamöter undertecknat inlägget är lite häftigt i sig. Man får onekligen leta rätt länge i pressens debattsidor innan man hittar artiklar som så många är villiga att sätta sina namn på. Det kan ha sin förklaring i att riksdagsledamötet, när allt kommer omkring, är som folk är mest: en stor andel av dem fildelar antagligen själva. Flera av dem, särskilt Karl Sigfrid, har länge gjort sina röster hörda till stöd för fildelning. Deras svar till Horace Engdahl och hans kompisar i DRM-maffian är förstås välskrivet, men ekar i övrigt vad alla har kunnat läsa i bloggosfären den senaste veckan. Följande snutt var dock ny för mig:

Något som tycks komma som en nyhet för Horace Engdahl och hans allierade fildelningsmotståndare är att moderaterna värnar yttrande- och informationsfriheten. Om de gjort sin hemläxa hade de vetat att vi gick till val på att avkriminalisera fildelningen. Följande gick att läsa på moderaternas hemsida: “Dagens hårda lagstiftning har plötsligt gjort miljoner svenskar till brottslingar. Sådana lagar kan man givetvis inte acceptera! Har riksdagen tagit en lag som inte fungerar i verkligheten får man inte vara rädd att ändra lagen.”

Hoppla! Jag har bevisligen inte gjort min hemläxa, för jag trodde att moderaternas – och Reinfeldts – snack om fildelning före valet 2006 var röstfiske utan substans. Ändå röstade jag på dem, godtrogen  som jag är. Men det är alltså ett officiellt vallöfte från regeringens största parti att avkriminalisera fildelningen! Ytterligare ett bevis på att Sverige ligger miltals före resten av den industrialiserade världen när det gäller att anpassa upphovsrätten till dagens teknik och verklighet (det kan förvisso hävdas att upphovsrätten varit ur fas med verkligheten i flera hundra år, men det är en annan diskussion).

En annan mumsig fildelningskaramell som ramlat ned är att åklagaren grävt ned stridsyxan i rättegången där en Linköpingsbo står anklagad för fildelning. Bevisningen visade sig vara helt värdelös, så nu måste rättegången tas om från början. Dock utan kammaråklagaren, som klokt konstaterar att det krävs oacceptabla mängder resurser för att ens försöka stävja fildelning genom rättegångar. Och då skall man ha i åtanke att detta bara gäller ett enda fall, av relativt små proportioner (den åtalade påstås ha delat ut 30-talet filmer och 23 000 låter). Skulle man lägga nödvändig mängd av statens resurser på att utreda alla miljoner filmer och låtar som delas ut av svenska hem under ett typiskt dygn är det snabbt konstaterat att en hel del mördare, rånare och våldtäktsmän skulle få gå fria istället.

Det verkar inte som en bra idé.

One thought on “En gratis öl till var och en av dessa hederskvinnor och -män!

Comments are closed.