Categories
Aargh, idioter! Politik

Hjärndöda opinionstolkningar

Vad är underligast? Att flera dagstidningar betraktar det som förstasidesstoff när Socialdemokraterna går upp en dryg procent (väl under felmarginalen!) i ytterligare en meningslös mitt-i-mandatperioden-undersökning, eller att en klump puckon som uppenbarligen kan skriva och läsa men inte se fakta i ett perspektiv om mer än ett år bakåt i tiden, återigen producerat en hög repetitiva blogginlägg som proklamerar undergång för borgerligheten samt Reinfeldts omedelbara avgång?

Jag röstar på det senare. Dagstidningarna agerar faktiskt rationellt när de skriver om saker som folk bevisligen är intresserade av att läsa. Skitsamma att artikeln hårdvinklas som en uppgång för (s) när såväl Moderaterna som Sverigedemokraterna också redovisar ökat väljarstöd på cirka en procentenhet var (vilket i sd:s fall faktiskt inte är inom felmarginalen).

Men vänsterbloggarna är bara intellektuellt (eller i vissa fall ointellektuellt) ohederliga när de snackar om socialdemokratisk valseger 2010 som om det vore en självklarhet. Den som skriver så är bevisligen oförmögen att tänka så långt tillbaka som vintern före valet 2006, då motsvarande puckon på högerkanten förmodligen diskuterade på fullaste allvar hur det skulle bli när moderaterna fick egen majoritet i riksdagen. Här är en liten graf för att friska upp minnet. Blogginlägget där jag hittade grafen är också synnerligen rekommenderad läsning.

Den som tar opinionsundersökningar gjorda mer än två-tre månader innan ett riksdagsval som annat än några slumpvis ihoprafsade siffror med extremt tveksam koppling till verkligheten är i bästa fall okunnig, i värsta fall medvetet falsk. Den som baserar ett argument på att ett sådant undersökningsutfall kommer att stå sig fram till valet går bara att förlöjliga. Likaså den som inte ser att Alliansens politik, om än långt ifrån perfekt, är tusen och åter tusen gånger bättre än vad vi hade fått med vänsterkartellen vid rodret.

De hade inget regeringsalternativ vid valet 2006, de har inget regeringsalternativ idag och de kommer förmodligen inte att ha något 2010. För övrigt rekommenderar jag det senaste blogginlägget från Johan Ingerö för den som fortfarande inte fattar varför vi inte vill ha socialdemokratiskt styre i det här landet någon mer gång.