Idiotmoderater

Jag skrev igår att riksdagsledamöter är som folk är mest, idag verkar det som om jag får äta upp mina ord. Nu har nio moderata riksdagsledamöter skrivit en osedvanligt korkad artikel där de går till angrepp mot fildelning, reform av upphovsrätten, sunt förnuft och sina egna partikamrater. Oscar Swartz har skrivit en våldsamt bra sågning av hela artikeln. Ett stycke måste jag dock själv kommentera:

Sanningen är att Sverige ligger ­efter i kampen mot nätpiraterna. I Nord­en och allt fler EU-länder skärps lagstiftningen till skydd för upphovsrätten. De är inga efterblivna polisstater utan kultur- och kunskapsnationer, ofta borgerligt styrda, som i god liberal anda värnar den intellektuella äganderätten. 

Att säga att “Sverige ligger efter i kampen mot nätpiraterna” är ungefär som att säga att “Kina ligger efter i kampen mot mänskliga rättigheter”. Lyckligtvis har Sverige varken resurser eller folkligt stöd för att bedriva något som helst “kamp” mot fildelare, vilket ju redan har konstaterats. Vidare så vill jag invända mot själva uttrycket “den intellektuella äganderätten”. Något sådant finns inte i svensk lag. Äganderätten gäller enbart materiella ting. Upphovsrätten motverkar äganderätten. Också detta är gammal skåpmat för den som läst några bloggar, och ingen ur upphovsrättsindustrin har kunnat bemöta det hittills.

Se även en annan lysande sågning från Copyriot av en artikel i Expressen där en bunt icke-namn från huvudsakligen filmindustrin ondgör sig över upphovsrättens (förhoppningsvis) stundande undergång.

One thought on “Idiotmoderater

  1. Jupp det verkar vara sällsynt med kloka huvuden att slå ihop inom regeringen.
    Disney hade en gång ett program där dom kriminella elementen hade slagit ihop sig till en organissation “Fasansfulla Fyran” stämmer väl också ihop på……..

Comments are closed.