Varför är det inte värt 70 spänn?

DN rapporterar att de stora statliga museerna sett sina besökssiffror rasa kraftigt under det senaste året, vilket tillskrivs det faktum att dessa museum inte längre erbjuder fri entré för alla, vilket de gjorde 2005 och 2006. Exempelvis Naturhistoriska Riksmuséet har tappat drygt 400 000 besökare. Detta vinklas, helt oväntat (fast inte), av vänsterbloggarna som ett fruktansvärt bakslag för kulturen och ett ytterligare bevis på att Fredrik Reinfeldt äter barn.

Jag måste emellertid fråga dessa bloggare: Varför tycker ni det är OK att hela Sverige skattevägen skall bekosta stockholmarnas och stockholmsturisternas underhållning (för de flesta av statens museer ligger i Stockholm) och varför tror ni att så många människor inte är beredda att betala de småsummor det rör sig om? En vuxenbiljett till Naturhistoriska kostar 70 spänn. Det räcker knappt till en vettig lunch (alltså snäppet finare än McDonalds) i Stockholm city. De flesta tvekar inte att lägga fram motsvarande summa för att se en film på bio.

Man kan också fråga sig varför Tekniska Museet redovisar en ökning av besökssiffrorna med 60% under det gångna året, trots slopandet av den fria entrén. Kan det vara så att vissa klarar av att anpassa sig till nya förhållanden bättre än andra? Att Tekniska, till skillnad från de andra statliga museerna, klarar av att motivera besökarna utan att behöva bjuda på biljetten?

Jag tycker inte att staten skall sälja museerna, men det finns det å andra sidan inga tecken på att de tänker göra. Det finns ett egenvärde i att bevara och sprida kultur och vetande från förr, men det är antagligen ganska svårt att tjäna pengar på det. Därmed finns det en poäng i att skattemedel används för att bevara och berika kulturen. Att helsubventionera biljetterna är emellertid orättvist mot dem som sällan eller aldrig går på museum, antagligen på grund av ointresse eller för att man helt enkelt inte bor i en storstad.

2 thoughts on “Varför är det inte värt 70 spänn?

  1. Tekniska Museet hade aldrig gratis inträde.

    Tidigare var man tvungen att välja mellan gratis och kul. Nu kostar allt igen, så man väljer naturligtvis det roliga alternativet.

    Notera dock hur det går bättre för Tekniska Museet när det kan konkurrera på lika villkor.

  2. tilläggas bör att tekniska museet har fri entré en kväll i veckan, det är då typ de flesta går…

Comments are closed.