Proud Citizen of Sundbyberg

MINI Cooper S Clubman Uppifrån

Vissa dagar är jag inte så stolt över att bo i Sundbyberg. Andra dagar känns det som om jag hittat helt rätt ställe att slå mig ned på. Idag är en dag i den senare kategorin. Eftersom min nya fina MINI Cooper D Clubman nu har landat i Sverige har jag ansökt om boendeparkeringstillstånd hos kommunen, så som sig bör. Min bil är en miljöbil (enligt Vägverket) och som sådan är den befriad från en del hemska avgifter som staten annars prackar på oss stackars bilägare.

Dock inte boendeparkeringsavgiften, visade det sig när jag läste villkoren på blanketten. Där framgick det tydligt att endast bilar som drevs av “alternativa” drivmedel kunde få parkera gratis. Min bil går på dieselolja, ett icke-alternativt drivmedel, men är ändå långt miljövänligare än exempelvis Toyota Prius och andra törstiga skitbilar vilka räknas som miljöfordon enbart för att de också delvis kan drivas med elektricitet.

Eftersom jag blev en smula uppretad av den korkade definitionen bifogade jag ett brev till min ansökan där jag påpekade att en mer vettig definition skulle ta hänsyn till de faktiska utsläppen snarare än vilket bränsle bilen drivs med. Framför allt, skrev jag, borde exceptionellt bränslesnåla bilar (MINI Cooper D Clubman drar cirka 0,4 l/10 km) åtnjuta samma fördelar som bilar drivna av alternativa bränslen.

Jag räknade naturligtvis inte med att få ett vettigt svar på mitt brev, men att gnälla är gratis. Hör och häpna när en kille från kommunen ringde mig idag och berättade att min bil är berättigad till fri parkering, villkoren hade ändrats, men tyvärr inte texten på blanketten med dem. Han lämnade också namn och telefonnummer så att jag kunde återkomma till honom ifall jag inte fick mitt “miljömärkta” parkeringstillstånd i god ordning.

Idag är jag glad att bo i Sundbyberg!

2 thoughts on “Proud Citizen of Sundbyberg

 1. Toyota Prius är ingen skitbil, det är nog den mest avancerade bil som finns att köpa med extrem driftsäkerhet även med Toyotamått.
  Vi åkte fyra vuxna till Prag tor, bilen drog i snitt 0.54 liter milen trots autobahnkörning runt 150 km/h.

  Annars instämmer jag i att BMW:s Mini är lyckad i dagens trista bilvärd, men så läcker som Issigonis originalkoja blir den aldrig.

  Vill du ha körglädje för rimliga pengar överglänser Mazda MX5 allt.

 2. Uppenbarligen har vi lite olika uppfattningar om vad en “skitbil” är.

  Toyota Prius är obekväm för sitt pris, dyr för sin storlek, har usla vägegenskaper, noll körglädje och klen motor. Det enda den har att komma med är hybridsystemet och den för Toyota typiska driftsäkerheten. Men detta duger inte för att undkomma stämpeln skitbil i min bok…

  Inget ont om Mazda MX5, men jag föredrar verkligen tyska bilar. Kan emellertid tänka mig Lexus som budgetalternativ till Mercedes…

Comments are closed.