Sunt förnuft 1, Gnällvänstern 0

Så kom då det väntade beslutet från Stockholms kommunfullmäktige: Bromma flygplats får förnyat avtal och får vara kvar på samma plats till åtminstone 2038. Detta trots de tidigare veckornas demonstrationer då ett hundratal gnällspikar, som visste mycket väl att det låg en flygplats där innan de flyttade till Bromma, krävt att avtalet upphävs. Inte helt oväntat har gnällvänstern tagit parti mot flygplatsen – de som vanligt ganska ogenomtänkta argumenten flödar, tydligen kommer flygplan att krascha till höger och vänster i Stockholms innerstad och allt är förstås måderaaaaaaaaternas fel. Gäsp.

Naturligtvis förs miljön fram som ett argument. Vänstern älskar ju att trycka in antingen genus- eller miljöaspekter i allt, oavsett om det är vidkommande, vilket det inte är i det här fallet. Flygtrafiken minskar nämligen inte av att man stänger Bromma flygplats, den flyttar bara till Arlanda, som redan är ganska tungt trafikerad. Att utsläppen sprids ut över flera flygplatser är snarare gynnsamt för miljön och luftkvaliteten generellt sett. Dessutom är Bromma flygplats till gagn för hela regionen tack vare sitt fina läge. Att flytta den skulle i sig innebära stora kostnader och utsläpp. Till det är en marginell försämring av luften i just Bromma en ganska klen motvikt.

Sedan var det bullret. Jag förstår egentligen hur de brommabor som protesterar tänker, för skulle flygplatsen flytta tjänar de ju storkovan när deras hus stiger i värde. Dem som klagar på bullret idiotförklarar dock sig själva. Varför i hela friden bosätter man sig bredvid en flygplats, om man inte kan stå ut med lite oljud? Det är ju ungefär som att flytta till Australien och sedan klaga på att solen skiner för mycket. Det kräver helt enkelt ett ganska stort mått dumhet för att inte inse en sådan sak på förhand.

Sist men inte minst kan vi konstatera att i de opinionsundersökningar som genomförts har stödet för att behålla Bromma flygplats varit tydligt, både bland privatpersoner och företagare.