Att bränna däck på lagligt vis

Sedan jag bytte ut min slagkryssare mot en bil som lämpar sig lite bättre för inspirerad körning har mina morgonresor till jobbet blivit mycket roligare. Jag kan liksom inte låta bli att ta något extra varv i en rondell, gå ut lite hårdare än nödvändigt i kurvorna och liksom njuta lite mer av att resa från A till B. Nu begränsas förstås min framfart av att jag befinner mig på allmän väg och därför försöker hålla fartgränserna – och avståndet till övrig trafik – med betryggande marginaler. Men det finns ett ställe där allt sånt är ointressant: på en avlyst bana, långt från allt vad allmän väg heter.

Nu i helgen, den 25 maj närmare bestämt, körde jag konbana med New Mini Club Sweden, en förening för oss som kör MINI Cooper (både nya och gamla, trots namnet). Det var första gången på bana och en minst sagt minnesvärd upplevelse. Jag trodde att dylika manövrar bara förekom på film, men känslan av att lägga av en riktigt fet bredsladd (jag vet vad det kostar i däck, men då kändes det fullständigt ointressant) är faktiskt något som var och en borde uppleva i verkligheten. Hjälm (för motorcykel eller motsv) är dessutom krav när man kör på banan, vilket skänker en känsla av surrealism till hela upplevelsen.

Filmen ovan är faktiskt inspelad på precis den dagen och banan vi körde. Det är dock inte jag som kör; jag var väl sisådär 10 sekunder långsammare runt banan i min dieselkombi, men jag hade minst lika roligt ändå. Vi började klockan åtta på morgonen med att köra i karavan från BMW Group i Solna till banan, som låg i Lunda cirka fyra mil utanför Uppsala. Solen sken hela dagen lång och vi serverades tokigt smaskiga grillmackor av Rent-a-chef, vars medarbetare också passade på att svänga runt banan i sina firmabilar (märke och modell kan ni själva gissa)…

Kolla gärna in mina foton från evenemanget. Det lär bli fler!