Damn kids, get off my camping!

SvD berättar i två artiklar om att vissa campingplatser bannlyser besökare under 25. Jag ser, till skillnad från en del andra bloggare, inte något större problem i detta. Visst är det surt om man är en skötsam 20nånting-åring som känner sig ihopgrupperad med dreglande idioter, AFA-glin eller whatever som inget vill annat än att supa och slåss på semestern – men det finns faktiskt flera campingplatser. Jag anser att en privat näringsidkare har rätt att välja sina kunder. Om han sedan vill utesluta alla under 25, eller alla svarta människor, eller alla judar, anser jag att det är hans problem – hans kundkrets kommer ju att minska drastiskt.

Personligen skulle jag (och säkert många med mig) av principskäl förstås inte gå till en campingplats (eller någon annan inrättning) som bannlyste människor på grund av hudfärg eller religion. Jag drar gränsen när det är staten som försöker bannlysa vissa grupper av människor från vissa aktiviteter, för till skillnad från exempelvis en campingplats har den enskilde inget val. Privata näringsidkare däremot får diskriminera så mycket de vill, om de tror att de gör någon nytta. På en fri marknad kommer den som försöker filtrera sina kunder att straffas per automatik. Det behövs inga fjantiga lagar, som i dagens Sverige.

Så varför är det okej med åldersgränser då? I princip tycker jag väl inte att det är det, eller snarare, jag tycker inte att man behöver stänga ute folk som är under en viss ålder. Däremot är det mycket vettigt att differentiera olika åldersgrupper, alltså att exempelvis avdela en del av campingen för ungdomar och en annan för gamla lik som helst vill sitta under husvagnsmarkisen och ta det lugnt. Det är vad Kneippbyn på Gotland har gjort, med stor framgång.

Den enkla anledningen till varför dessa åtgärder är nödvändiga är den gamla slitna frasen: “för allas trevnad”. Samtidigt som jag i egenskap av 25-åring är otroligt road av högljutt festande in på småtimmarna inser jag förstås att detta knappast gäller småbarnsfamiljer. Att försöka klämma ihop människor som har helt olika värderingar av hur en bra campingsemester ser ut på samma fläck är därför inte till glädje för någon. Att då införa åldersgränser, eller dela upp folk, är helt klart det bättre alternativet, oavsett om någon fjant med kränkthetskomplex känner sig “diskriminerad” av det.

4 thoughts on “Damn kids, get off my camping!

 1. HAHA ÄR DU PÅ RIKTIGT. HÖRT TALAS OM APARTHEID…ELLER DISKRIMINERING…MÄNNISKOR HAR KÄNSLOR, ÄVEN FAST INTE DU HAR DET…

 2. Jag håller med dig angående att man kan dela upp folk till olika delar av campingen, men då får man vara redo på att dela upp dom i fler bitar än bara åldern.

  Det finns ju mycket flera saker som skiljer kraftigt mellan folk.
  Som att dela upp folk som inte tog sprit med sig och dom som gjorde det.

  Att det skulle vara ok att bannlysa folk är dock att gå flera steg för långt.

  Om man sedan skulle tillåta att bannlysa folk från ett ställe bara för att dom har en viss religon eller hudfärg är bara dumt.
  Rasism är ingenting du tycker är dåligt va?

  Förresten…din rubrik är bara idiotisk ur varje synpunkt, förutom din tydligen…

  Jag menar, att skriva “jävla ungar, försvinn ifrån MIN camping”
  Såvidare du inte äger en egen camping så är den inte din…och att kalla alla under 25 för jävla ungar behöver inte ens kommenteras.

 3. Daniel: Alltså, det är nog inte praktiskt möjligt för en campingägare att hålla på och zonindela hur mycket som helst. Det tar ju tid och kostar pengar. Dessutom kommer någon fjant alltid ropa “diskriminering!” om han inte får campa bredvid en barnfamilj eftersom han tog med 60 liter sprit i bagaget.

  Det är mycket lättare för campingplatsen att helt enkelt bannlysa kategorier av personer som så att säga “kostar mer än de smakar”. Det är kanske bäst ur campingplatsägarens synpunkt. Men vi behöver faktiskt inte göra någonting åt det, förutom välja en annan campingplats. Jag skulle aldrig gå till en campingplats som bannlyste svarta, trots att jag själv är ljushyad. Däremot kan jag tänka mig att gå till en campingplats med åldersgräns, för jag tycker inte att åldersbegränsning är lika allvarligt som rasism.

  Slutligen, är jag rädd att du har missförstått min rubrik. Den är inte avsedd att tolkas bokstavligt utan är en parodi på den välkända(?) frasen “Damn kids, get off my lawn!”. Sök efter den på Google för mer bakgrund. Syftet är faktiskt exakt motsatt vad du verkar tro.

Comments are closed.