Privat barnsjukvård är bra för alla barn

Snart öppnar landets första privata barnsjukhus i Stockholm, Martina, vid Sofiahemmet på Valhallavägen. Naturligtvis har blaskor som Metro valt att täcka detta med tokvinklade rubriker såsom Rikas barn slipper köa på akuten och Barnsjukhus – bara för de rika?. Objektiv rapportering, my ass! Metro borde dekorera dylika artiklar med en stor fet logga för Socialdemokraterna så att ingen tar miste på vems propaganda det är man sprider! I andra sossemedia liknas privat sjukvård vid brott mot FN:s barnkonvention. Man tar sig för pannan.

Sanningen är att privat sjukvård som koncept inte bara är fullständigt rättvist, det innebär också att den offentliga sjukvården blir bättre och mer tillgänglig. Märk väl; jag anser inte att all sjukvård borde vara privat. Det är onekligen vettigt att alla hjälps åt att via skatten finansiera ett grundutbud av statliga tjänster som alla ska ha billig eller gratis tillgång till: sjukvård, polis, räddningstjänst, försvar, et cetera. Samtidigt utgör privata aktörer ett nödvändigt komplement till dessa. En marknad utan konkurrens stagnerar alltid. En enda aktör på en marknad kan omöjligen tillfredsställa allas behov.

Sjukvård är dessutom ett av de mest uppenbara fallen där privata aktörer gör stor nytta. När ett nytt sjukhus öppnar som vi skattebetalare inte tvingas finansiera betyder det att den statliga vården avlastas. Barnsjukhuset Martina förväntas klara cirka tjugo tusen patientbesök per år. Därmed kan den offentliga vården bli resurssnålare, hålla högre kvalitet eller bli mer tillgänglig; allt beroende på prioritering. För att sno en liknelse av sossarna, arbetarens dotter är förmodligen bara glad att slippa dela väntrum med direktörens son. Det är ju en person mindre som står före henne i kön!

Ett vanligt (men felaktigt) argument i debatten är att det ovanstående inte alls stämmer; de privata vårdgivarna påstås sno all den duktiga personalen från den offentliga vården, vilket skulle väga upp eller till och med reversera de gynnsamma effekterna av den ovannämnda avlastningen. Detta bygger dock på att arbetsmarknaden för vårdpersonal skulle vara ett nollsummespel, vilket naturligtvis är trams. När nya sjukhus öppnar ökar efterfrågan på vårdpersonal (oavsett om sjukhuset är statligt eller privat). Därmed kan vårdpersonalen kräva högre löner och bättre arbetsvillkor. Detta gör i sin tur att dessa yrken blir mer attraktiva, varför fler söker sig till dem. Utbudet av personal ökar, och balansen återfås.

Vanligtvis förnuftiga Filippa Reinfeldt menar att privat barnsjukvård inte behövs (ur Metro):

“Både tillgängligheten och kvaliteten i Stockholms barnsjukvård har blivit mycket bättre. Jag har därför svårt att se att ett privat alternativ skulle vara attraktivt för småbarnsföräldrar”

Att Filippa är nöjd med kvaliteten på Stockholms barnsjukvård är väl kul för henne, men att kasta privat sjukvård åt sidan med en sådan bred generalisering är ganska ointelligent. Någon har uppenbarligen undersökt saken och funnit att det finns en marknad för privat barnsjukvård, annars skulle Barnsjukhuset Martina aldrig blivit mer än en idé. Vad Filippa eller någon annan politiker “har svårt att se” är faktiskt helt jävla ointressant.

Nej, jag har inget till övers för dem som argumenterar mot att privat sjukvård (av barn eller vuxna) inte borde få finnas. De ser hellre en värld där alla har det “sådär” än en där alla har det bra men där vissa har det bättre. Samtidigt har vänsterns avundsjuka hycklare aldrig haft något emot att tillhöra den sistnämnda gruppen. Själv tycker jag inte att det är något fel på den offentliga vården; sist jag besökte den blev jag utmärkt bemött. Men nog tusan skulle jag betala några hundralappar till för att slippa väntetiderna… och säg mig, vem skulle bli ledsnare av det?

One thought on “Privat barnsjukvård är bra för alla barn

  1. aha! första riktigt intressanta inlägget jag funnit i debatten. hear hear!
    så här har jag försökt argumentera i hundra år men ingen lyssnar. exakt samma argument faktiskt.
    klockan är för mycket för att jag ska hinna läsa vidare nu men jag kommer gärna igen!

Comments are closed.