Roger Wallis!

Plantering från Interflora

Även om jag inte skrivit så mycket om den pågående rättegången mot The Pirate Bay så följer jag den slaviskt via Piratpartiets utmärkta portal. I dag var det särskilt intressant när Professor Roger Wallis från KTH förhördes angående hans forskning, vilken tydligt visar att fildelningen inte har orsakat upphovsrättsindustrin någon skada. Detta gjorde han med bravur. Innan honom var det Kristoffer Schollin, som också gjorde ett utmärkt jobb. SvD har referat av båda förhören här och här. Att särskilt Wallis retade gallfeber på Pontén och andra antipirater visade sig tydligt när de senare istället för att bemöta Wallis’ forskning i sak siktade in sig på att ifrågasätta hans personliga meriter. Wallis visade sig dock vara en smula mer än vad de kunde hantera:

Pontén: Vi fick inte fram ett komplett CV på dig, på institutionen svarar man att du är gästprofessor.

Wallis: Vet du hur man använder Google? Där får man fram ett CV till mig.

Pontén: Fanns det fler sökande?

Wallis: Jag gick igenom samma urvalsmetod som alla professorer på KTH. Tre professorer, två internationella experter som tyckte jag skulle ha det här. Fanns det fler? Jag vet inte.

Pontén: Vilka undersökningar finns som är relevanta för svenska förhållanden?

Wallis: Om vad? Vilken fråga?

Pontén: Hur det drabbar industrin?

Wallis: Hur det påverkar industrin; det finns många…

Jag vet inte om erfarna jurister är mer garvade avseende sådant här beteende, men hade jag varit domare hade jag idiotförklarat Pontén där och visat ut honom. Givetvis efter att ha visat den fina sajten Let Me Google That For You. Nu har ett stort antal bloggare och pirater skickat blommor till Wallis’ fru, eftersom han önskade sig det istället för den sedvanliga ersättningen från rätten för sin medverkan. Jag skickade själv ett blommogram av den billigare sorten, i form av den fina planteringen som syns ovan, givetvis laddad med seeds!

Av sajten Vi som tackat Wallis! att döma kommer det att landa en lastbilslast med blommor, choklad och andra tackkort hemma hos honom i morgon. Någon borde vara där med en kamera, helst en dagstidning eller fler. (Oj, det gick fort!)

Såg förresten en artikel i Computer Sweden idag där en skivbolagsdirektör (från Sony, tror jag) åmade sig över att de minsann börjar “komma ifatt” den tekniska utvecklingen tack vare tjänster som Spotify. Det är ju bra att någon inom upphovsrättsindustrin inser att de ligger efter, åtminstone. Men anser de sig vara i närheten av att hinna ikapp utvecklingen? Om jag kunde hitta lika många låtar på Spotify som på ett fildelningsverk och ladda hem dem, utan DRM och oberoende av var i världen jag befann mig, så vore det ett steg på vägen. Men dit har musikmaffian långt kvar.

2 thoughts on “Roger Wallis!

  1. men… men… var är Roger Wallis CV? Jag har använt nästan all Google-fu jag har och jag hittar det inte?

Comments are closed.