För lite politik…

Det har inte blivit mycket politik i den här bloggen på sistone (“tacka f*n för det!” tänker vissa läsare nu) men det beror egentligen inte på bristande intresse från min sida, utan snarare att det mesta jag skriver om politik hamnar som kommentarer på andras bloggar. Betydligt roligare än att skriva egna inlägg är ju att svara på meningsmotståndare, åtminstone sådana som, oavsett hur förvirrade jag anser att deras åsikter är, går att resonera intelligent med och som inte leker mini-Hitler i sina kommentarsfält.

Vänsterbloggare som Jinge (Jan-Inge Flücht) och Esbati (Ali Esbati) plus precis alla på S-bloggar har sedan länge straffat ut sig i mina ögon. Inte bara är så gott som alla inlägg fyllda av total idioti. Mothugg från meningsmotståndare redigeras, raderas eller besvaras på formen “det är inte tillåtet att ljuga i kommentarsfältet” vilket förstås gör det helt meningslöst att ens försöka. Således läser jag inte heller bloggarna.

En vänsterbloggare som inte nedsänker sig till dylikt fulspel är Anders_S på bloggen Svensson. Även om jag sällan håller med om någonting han skriver så uttrycker han sig nästan alltid på ett sakligt, intelligent och läsvärt sätt. Han raderar eller redigerar heller inga kommentarer som inte är off-topic eller innehåller personangrepp. Därmed följer jag hans blogg nästan lika slaviskt som Johan Ingerös och kommenterar flitigt. Vill man läsa mina åsikter om politik kan alltså Svenssons blogg vara en bra utgångspunkt!

Här kommer ett litet utdrag:

Anders_S: Kapitalismens kris och dess konsekvenser blir allt tydligare på olika håll i världen. allt fler människor sjunker ner i extrem fattigdom, allt fler människor blir arbetslösa och levnadsvillkoren för vanligt folk försämras runt hela jordklotet, i USA, i Europa, i Kina, i Afrika, i Indien, i Latinamerika.

Kapitalismen visar återigen, som så många gånger förr, att den inte kan garantera ett liv som är okej för alla människor. En av dess ständigt återkommande kriser är återigen på väg att kasta mänskligheten in i allvarliga problem. Låt oss bara hoppas att det inte går lika långt som det gjorde med 1930-talets kris.

Jag: Själv ser jag på detta som ett bevis på hur makalöst självkorrigerande det kapitalistiska systemet är; vi har hamnat här på grund av girighet och kortsiktighet hos människor, vilket orsakat en obalans i systemet. Liknande saker har hänt förr och livet gick vidare då också, även om omställningen blir obekväm för en del. Men det handlar inte om en tillbakarullning av vårt samhälle till stenåldern, som vissa tycks vilja få det till. På en punkt håller jag dock fullständigt med:

Kapitalismen visar återigen, som så många gånger förr, att den inte kan garantera ett liv som är okej för alla människor.

Detta stämmer, men det är heller inte systemets uppgift. Working as intended således. Det kapitalistiska systemets uppgift är att ge alla människor en plattform att bygga sina liv på. Utfallet på individnivå svarar varje enskild människa för, anser jag. Och i det fall det skiter sig fullständigt har vi, som sagt, mycket generösa sociala skyddsnät.

Jag vill också vända mig mot onödigt dramatiska formuleringar:

En av dess ständigt återkommande kriser är återigen på väg att kasta mänskligheten in i allvarliga problem.

Puh-leeze. “Mänskligheten” genomgår inte någon kris över huvud taget. Vore det inte för mediehysterin skulle de flesta inte märka någon skillnad alls. Vissa specifika grupper och områden har drabbats särskilt hårt, men det stora flertalet lever precis lika gott som för några år sedan, om inte bättre.

Vill man läsa mer så är hela inlägget här. Ovanstående kommentar av mig har i skrivande stund inte dykt upp på sidan ännu, men den gör nog det snart.

Om man vill läsa vad jag tycker om påstådda övergrepp utförda av Israeliska soldater i Gaza så kan man också göra det hos Svensson, typ här:

Man skall vara bra mycket fåtöljtyckare för att tro att det över huvud taget går att föra krig utan att övergrepp begås, och naiv för att tro att Hamas inte skulle ägna sig åt samma saker, eller värre, mot Israels civila om de hade förmågan. Det finns också en hel del artiklar och foton av brutalt avrättade israeler… då företrädelsevis soldater, eftersom IDF till skillnad från Hamas faktiskt är ganska bra på att hålla isär kriget och sin egen civilbefolkning.

(IDF är Israel Defense Forces, alltså den Israeliska armén.)

4 thoughts on “För lite politik…

 1. Anders_S har börjat censurera, jag har lyckats fått två inlägg borttagna på kort tid, tidigare så hände det aldrig. Han har rättat in sig i ledet.

 2. inte bara vissa delar blir numera bortplockat, mig har han kastat ut totalt då jag blev förbannad när han försvarade dom grupper som slog sönder halva göteborg för 10 år sedan. men stå på dig, jag håller med om att han oftast är påläst om än på sitt vis ( tolkningar av statestik ) men jag blev lite trött när jag för en tid läste hur han och en martin försvarade vissa droger och att det inte haft någon effekt på någon av dom, samtidigt berättade anders att han led av bland annat epelepsi. nu är jag inte läkare eller så, men knappast är det till fördel.

 3. Sorry att behöva göra Dig besviken angående bloggaren anders svensson!
  Detta eftersom jag personligen blivit avstängd från att kommentera på hans blogg i anledning av att jag genom mitt yrke av honom anses som arbetsgivarens högra hand!
  Med andra ord så är man numera i sin egenskap av arbetsledare i ansvarsbefattning förklarad klassfiende!
  Samt dessutom att jag uttalat åsikten att kärnan i den religiösa rörelsen Islam är inkommensurabel med det moderna demokratiska sekulariserade Västeuropa!
  Det var högre i tak för diskussionen på den tiden jag deltog i vänsterrörelsen i Göteborg på 70-talet när jag jobbade i driftselektrikergänget i Docka 1 på Arendalsvarvet ihopa med Sonny Snus, Pedalen, Ticka, Hippis m.fl.
  mvh
  kjell karlsson

Comments are closed.