Piratkopiering och fantasisiffror

Blir via SvD uppmärksammad på att BSA släppt sin rapport om internationell piratkopiering för 2008. Där kommer man fram till att cirka 25% av all mjukvara som används på datorer i Sverige är piratkopierad, vilket lustigt nog placerar oss ganska långt ned på listan över världens pirattätaste länder. Naturligtvis gäller undersökningen i första hand företagsanvändare, vilket innebär att saker som spel inte är inräknade. Tittar du in i en typisk hemdator så är andelen piratkopior förmodligen aningen högre än 25%.

BSA och andra antipiratorganisationer gillar ju att i dessa rapporter försöka framställa piratkopieringen som en stor kostnad för industrin, ofta klämkäckt angiven som en ganska exakt summa (72 miljarder i Sverige enligt rapporten). Här lyckas dock SvD:s artikel vara mer vinklad än själva rapporten (som för övrigt finns i sin helhet här). Där rapporten faktiskt medger att siffran bara är en uppskattning av antalet piratkopierade program multiplicerat med det genomsnittliga värdet på ett stycke mjukvara och sätter förluster –  “losses” –  inom citattecken för att markera att det rör sig om låtsaspengar, skriver man i SvD ut siffran som om det var faktiska förluster det handlade om:

I USA är andelen lägre än i Sverige, men trots det blir förlusten för IT-industrin störst där, drygt 9 miljarder dollar eller nästan 72 miljarder kronor.

Dålig journalistik, någon? Det är lätt att inse att för att få en rimlig bild av hur mycket pengar som industrin i själva verket förlorar genom piratkopiering, måste undersökningen av “hur många piratkopierade program har du på din dator” även kompletteras med frågorna:

  • Av alla piratkopierade program du använder, hur många hade du valt att klara dig utan om du inte hade tillgång till piratkopiorna?
  • Av alla piratkopierade program du använder, hur många hade du ersatt med ett billigare – eller gratis – program från en annan leverantör om du inte hade haft tillgång till piratkopiorna?
  • Av alla de program du använder, hur många har du köpt legala versioner av efter att tidigare ha använt en piratkopia?

Samma frågor (i anpassad form) kan naturligtvis appliceras på “undersökningar” gällande piratkopiering av film, musik eller annat material. En grundläggande anledning till att man piratkopierar är nämligen att det ofta är betydligt enklare att få tag i det man behöver piratvägen. De distributionssystem som upphovsrättsindustrin utvecklat för många miljarder kronor kan inte tävla med enkla webbplatser och fildelningprogram som studenter och källarnördar svängt ihop ideellt. När industrin börjar leverera vad kunderna efterfrågar, då kan vi börja snacka om “förluster” av fildelning. Just nu är det en grop som upphovsrättsindustrierna har grävt åt sig själva.

På tal om upphovsrätt – jag har fortfarande inte bestämt mig hur jag vill rösta i EU-valet. Sajter som den här pekar mig ganska solklart i riktning mot något av Allianspartierna. Men det här är ytterligare en anledning för mig att rösta Pirat. Sexköpslagen är vid sidan av LAS en av de mest antiliberala lagar vi har, eftersom den försöker förbjuda vuxna individer att ingå frivilliga avtal som inte innebär skada för någon. Dessutom vet vi sedan länge att den bara försvårar för de prostituerade. Men det är ett ämne för en annan bloggpost.

One thought on “Piratkopiering och fantasisiffror

  1. Visst är det fantasi-siffror men det är dessa siffror som våra domstolar använder när de ska fundera ut skadestånd i piratkopieringsmål.

    Kul va?

Comments are closed.