De rödgröna vill ha våra pengar

Så kom det till slut; de rödgrönas enda konkreta budskap, åtminstone så här långt (men håll inte andan) är att de vill höja skatten. Okej, i rättvisans namn skall nämnas att de faktiskt vill några andra saker också, men det handlar om så luddiga och verklighetsfrämmande idéer att de inte förtjänar att nämnas. Den som ändå är intresserad kan läsa den här ledaren i Expressen. Jag rekommenderar även (som alltid) Johan Ingerös kommentarer.

För att symbolisera sitt nyfunna(?) kamratskap har de rödgröna partiledarna gett sig ut på en tågturné. Alliansens ledare borde känna sig stolta, jag har hört att imitation är den högsta formen av smicker! Symboliskt nog inleddes tågturnén med att SL:s bokningssystem gick ned i sex timmar. Det är inte utan att man ser en viss parallell mellan det haveriet och de rödgrönas så kallade “politik”.

Men, åter till ämnet. Mona Sahlin och hennes kamrater vill alltså höja skatten. Trots att vi redan har det näst högsta skatteuttaget bland OECD-länderna (och OECD anser även att vi bör fortsätta att sänka skatten så som Alliansen gjort under sin mandatperiod). Varför ska vi betala 48% av allt vi tjänar till staten? Uppenbarligen finns det gott om pengar kvar att spara, eftersom andra länder klarar att ge sina medborgare lika bra, eller i många fall bättre, service med ett skattetryck runt 30-40%.

Ger man människor mer pengar att leva för ökar dessutom välståndet. Därför är den opinionsfråga som de rödgröna baserar sin utpressningspolitik på helt fel. Frågan borde snarare formuleras: “Är det okej om Alliansen både sänker skatten och förbättrar välfärden, eller vill du hellre att Mona Sahlin ska höja skatten och slösa bort pengarna?” Fast det är klart, då skulle svaren kanske bli en smula enformiga.

Jag kan inte riktigt förstå hur någon tänker sig att rösta på sossarna idag. De har inte ens några löften att komma med, bara floskler om att “återställa rättvisan” som inte ens bygger på en korrekt definition av ordet “rättvisa” (vänsterns definition är som bekant att ge mer till dem som gjort minst för att förtjäna det). Då har jag betydligt större förståelse för dem som röstar på Vänsterpartiet, eller “Arbetarinitiativet”, eller något annat parti som är mer renodlade socialister. De har åtminstone en ideologi (rimmar på idiokrati) att luta sig mot och kan argumentera envist för den, även fast alla vet att den i praktisk applikation alltid slutar i elände.

Jag hoppas att de som i opinionsundersökningarna hävdar att de tänker rösta på de rödgröna tar en rejäl funderare på vad de egentligen får. Sahlin har inte sagt hur mycket hon vill höja skatten – men en rimlig gissning är väl att hon river upp jobbskatteavdraget. Det handlar alltså om flera tusen kronor – av din lön, varje månad – som hon vill slösa bort på fan vet vad. Istället för att använda det redan enorma skatteuttaget mer effektivt. Är det någon som verkligen tycker att det är OK?