Piratpartiet riskerar göra mer skada än nytta

Förstå mig rätt nu – jag tycker det är otroligt bra om Piratpartiet kommer in i EU-parlamentet. Bara deras närvaro kommer att introducera en välbehövlig röst i debatten om upphovsrättens framtid, om integritet och frihet på Internet och om fildelning. Frågor som de andra partierna i stort sett har övergett, eller där man går åt fel håll – även om det finns ljusglimtar, särskilt i ungdomsförbunden. Men mitt intresse för politik sträcker sig utanför piraternas kärnfrågor. Om Moderaterna tycker som jag i 9 av 10 frågor röstar jag självklart på dem, även om den tionde frågan råkar vara IPRED. Detta tycks inte vara fallet för deras väljare, som verkar vara helt okej med att man genom en röst på Piratpartiet inte riktigt vet vad man får:

Vår strategi är att vi går in i en partigrupp och tar över deras inställning, medan de tar över vår i andra frågor. Vi kommer att bli tvungna att rösta med dem – då blir det den inställning till kärnkraft som partigruppen har.

Citatet kommer från Amelia Andersdotter, 21-årig studerande och andra namn på Piratpartiets valsedel. Notera: jag har egentligen inget mot denna inställning. Är man inte politiskt intresserad annat än vad gäller just frågor som integritet och fildelning är det ganska självklart att rösta på ett enfrågeparti som fokuserar på just de frågorna. Därför hoppas jag också att Piratpartiet väljer att ansluta sig till Liberala gruppen (ALDE) i EU. Förmodligen får de mer inflytande på det sättet. Men det innebär också att alla ni tusentals människor som röstar lila förutom att ha gjort en kraftig markering för piratåsikter också kommer att ha tagit ställning för en bättre, mer liberal politik i hela EU. Vilket naturligtvis är till nytta för alla, inte bara vi som lever stora delar av våra liv på Internet.

Den gröna gruppen som enligt Christian Engström är det andra alternativet är ett sämre val av flera orsaker. Dels har den mycket mindre inflytande. Dels består den av ett gäng gräsätande puckon som har helt vrickade uppfattningar inom viktiga ämnen som kärnkraft, försvars- och flyktingpolitik. Går Piratpartiet med där riskerar skadan att bli stor på dessa områden. Så Piratpartiet, gå med i ALDE är ni snälla! Och du som inte har röstat ännu, gå och gör det! Gärna på Piratpartiet – men bara om du är säker på att du är okej med vad du än får i slutet.

9 thoughts on “Piratpartiet riskerar göra mer skada än nytta

 1. Det är ju moderaterna man inte vet vad man får när man röstar på dem. Jag minns en statsminister som sade att man inte kunde kriminalisera en hel generation. Tydligen gick det ändå. Påtryckningarna från väst är på tok för stort även för moderaterna. Förresten skulle det vara katastrof för mig om moderaterna lyckas få igenom att tullen ska snoka i varenda bärbar dator.
  För två veckor sedan gjorde jag ett fotojobb åt Sveriges största bensinpumpföretag som inte ville att bilderna skulle läcka ut. Kul om tullen kopierat hela min hårddisk då i den moderata framtiden.

 2. FRA-lagen? Minns någon den? Datalagringsdirektivet? En röst på moderaterna är en röst på övervakningssamhället.

 3. Till att börja med kan man sammanfatta valet av parti en enda mening: “Bättre att göra rätt i en fråga än att göra fel i flera.”

  Det är viktigt att man skiljer på EU-parlament och Riksdag. Det är olika frågor och olika arbetssätt. Många frågor som är viktiga på hemmaplan behandlas inte ens i EU utan sköts istället på nationell nivå.

  När det gäller IPRED, FRA och andra bokstavskombinationer har ju M varit mer än lovligt aktiva i tillkomsten så därför framstår Piratpartiet som ljuset i tunneln till skillnad mot andra partier som inte satte stopp för dumheterna.

 4. MaxH: Ärlighet? PP har inte haft chansen att bevisa sin ärlighet ännu. De har nämligen aldrig haft någon makt att tala om, varken lokalt, regionalt eller i EU.

 5. PP har talat klarspråk genom att säga att de inte har svar på livets frågor. En röst på moderaterna innebär att du kan gå och köpa den där övervakningskameran från Kjell o Co och montera upp den direkt hemma.

 6. HDR-fotografen: Va? PP har ombetts ta ställning, eller åtminstone i förväg deklarera vilken sida man kommer att stödja, i ett antal (20?) politiska frågor. Detta är verkligen inte mycket att begära, för piratpartiet _måste_ ta ställning i dessa frågor om de kommer in i parlamentet. Att då säga att man bara följer partigruppen är ingen undanflykt, en röst är en röst, såvida inte (pp) tänker avstå från att rösta i alla frågor som inte intresserar dem. Men frågan är vad resten av partigruppen skulle tycka om det.

  Så kom inte och babbla om “livets frågor”. Det är väldigt konkreta ställningstaganden som efterfrågas, och (pp) är långt ifrån det första partiet att avkrävas svar på dem.

 7. Wille: Men att välja ett parti som ljuger (och gjort det flera gånger) är bättre? Så klart kan man inte tvinga nått parti att ta ställning i nånting innan valet. Ingen vet hur utgången av valet kommer bli, att på förhand lova något som sen i efterhand inte funkar tillhör gammalpolitik, det är det som är så ruttet med vallöften. Partier kan tvingas förhandla bort en sak för att vinna en annan – PP är de enda som faktiskt är ärliga med den saken innan ett val. Se t.ex. S och MP’s affär kring trängselskatten.

 8. MaxH: Alla partier tvingas i någon mån att kompromissa med sina vallöften (ordet i sig är missvisande). Så har det alltid varit och ALLA VET DET, så man ska vara bra naiv för att bli upprörd över det. Man prioriterar ett poltikområde på bekostnad av ett annat, utifrån vad som känns bäst just då. Och om (pp) någonsin får någon reell makt kommer de också att göra det.

  Man måste i någon mån lita på att det parti man röstar på kommer att agera i ens bästa intressen, åtminstone allt sammantaget, och åtminstone i större utsträckning än de andra partierna. Därför röstar jag på Moderaterna. Det hänger inte på hur de står i någon enskild fråga utan på en helhetsbild.

Comments are closed.