Reclaim Västra Hamnen ett fiasko

Jag är glad att de farhågor jag hade inför extremvänsterns planerade “gatufest” i Malmö inte gick i uppfyllelse. Polisen tycks ha gjort ett bra jobb med att förhindra skadegörelse genom att hålla aktivisterna borta från privat egendom och effektivt omhänderta våldsverkare. När Reclaim the Streets skulle hålla sina tal möttes de av burop och ett medborgargarde som de boende själva organiserat för att skydda sig, i den mån polisens insatser skulle visa sig otillräckliga. Nu blev så inte vara fallet, men det var fortfarande beundransvärt och tar effektivt kål på vänsterns försök att måla upp de boende i Västra Skogen som “rika svin” som lever i en “köpt trygghet” – bevisligen finns det gott om hederliga människor som är beredda till aktivt motstånd mot vänsterns hat och förstörelse när omständigheterna kräver det.

Förutom massmedias rapportering har jag också försökt se vänsterns perspektiv på det hela. Svensson menar att det hela gick lugnt till och att alla rapporter om våld var överdrivna, samt att våld och skadegörelse som eventuellt förekom förmodligen var polisens(!) fel. Kort sagt, “Nothing to see here, move along” – en inte särskilt konstig inställning med tanke på att demonstrationen var patetiskt liten, inte lyckades ta sig fram dit det var planerat och bar ett budskap av hat mot vanliga, arbetande människor som knappast motsvarar den bild av vänstern som de mer seriösa tyckarna – de som ser en poäng i att vinna val – vill projicera mot resten av Sverige.

Vänsterbloggen Röda Malmö har en del intressanta reflektioner:

Jag kanske inte skulle använt ordet “rika svin” om de som bor i det exklusiva området. Dock handlar det om medelklass, välbeställda, högutbildade människor med relativt höga inkomster (varierar naturligtvis) som röstar på moderaterna (över 40 %) och folkpartiet (ca 20 %). De njuter frukterna av den förda orättvisa högerpolitiken, men det är knappast de som är ansvariga för de politiska besluten.

Man medger alltså att de boende i Västra Hamnen inte är “rika” utan snarare “medelklass” och att inkomsterna “naturligtvis varierar”. Men det är ändå i någon mån okej att gå till våldsamt angrepp mot dem eftersom de röstar på borgerliga partier. Va!? Bortsett den uppenbara hjärnrötan ser vi en uppenbar mildring av hetsretoriken jämfört med exempelvis det tidigare pressmeddelandet, och det är ju bra.

Röda Malmö menar även att upplopp av den här typen är ett uttryck för en arbetarrörelse i förfall:

Situationen präglas av passivitet därför att den gamla arbetarrörelsen har somnat in och någon ny har inte framträtt. Inte än. Det är i detta lägesom de anarkistiska och autonoma grupperingarna opererar och försöker fylla tomrummet. Ärligt och uppriktigt så tycker jag de lyckas mindre bra. Mina sympatier finns där, för deras kritik mot borgarsamhället och för dessa unga människors ilska – den är högst berättigad. Men bakom de autonoma står vuxna människor med mycket förvirrade idéer och uppfattningar om hur politik ska bedrivas.

Här kan jag inte annat än hålla med, annat än om att ilskan som brinner inom extremvänstern på något vis skulle vara “berättigad”. Det handlar snarare om ett intensivt självförakt, en övertygelse om att det är de som utgör samhällets bottenskikt som har rätt (verkligheten till trots!), och att man själv tillhör detta bottenskikt. Detta får sin manifestation i utåtriktad aggression mot dem som har det bättre, oavsett om det är välförtjänt eller inte – man gör ingen skillnad på den som ärvt sina pengar eller tjänat ihop dem från noll, för det passar inte in i den svartvita bilden av “klassamhället” som krävs för att göda hatet.

Någon ny “arbetarrörelse” kommer inte att träda fram, annat än till namnet. Den har nämligen spelat ut sin roll. Därför kommer vi fortsätta att se den här typen av desperata grupper som vill förändra samhället med våld. I ett demokratiskt land är det varje medborgares plikt att se till att de inte lyckas. Men oroa er inte, vänner – så länge vänstern fokuserar sin energi på att hetsa mot israeliska tennisspelare och klistra upp fula lappar i tunnelbanan är det ingen större fara för demokratin.

9 thoughts on “Reclaim Västra Hamnen ett fiasko

 1. Kan inte annat än att hålla med om det du skriver. Det folks rätt att protestera och visa sitt förmodade missnöje, men så fort protesterna går över till skadegörelse, hot eller våldsamheter ska polisen ingripa, vilket de gjorde i detta fallet. Mycket bra, det är så här vi vill se polisen. Det kommer alltid finnas en klick människor som känner avsky mot de som jobbar hårt och tjänar därefter. Jag skulle vilja se det samhälle där alla tjänar lika mycket och äger lika mycket mark. Vad skulle vi då jobba med? Skulle staten stå för alla jobb? De som ingår i Reclaim the Streets kommer nog växa upp förr eller senare.

 2. Reclaima Sverige, släng ut de Muslimer och andra invandrare SOM INTE stöder demokrati och yttrandefriheten.

 3. Sverige ENDAST åt som dom vill anpassa sig efter våra lagar.

  De som inte vill erkänna Sverige som det är: Stick åt skogen eller tillbaka till ditt eget land, det har du all rätt att behandla som ditt eget. Sverige är vårt.

 4. Wow, två kommentarer nästan samtidigt med länk till en spamsajt och copy-paste-rasism som text? Är bloggspam sverigedemokraternas nya kampanjverktyg? :P

  (Jag låter kommentarerna stå kvar för humorvärdet, men redigerade bort länkarna.)

 5. Wilhelm, tack för bra bloggpost. Jag tycker dock till skillnad från dig att det är fara för demokratin när man mer och mer vill sätta sig över lagen för att man tycker demokratin levererar fel beslut.

  Martin

 6. Martin,

  givetvis är det ett problem, jag tycker inget annat. Dock så ser jag inte dagens extremvänster typ RtC som ett reellt hot mot demokratin, till det är de för svaga och inkompetenta, dessutom saknar de folkligt stöd vilket är en förutsättning för att kunna få något slags makt, vare sig genom demokratiska medel eller genom väpnad revolution.

 7. Inte konstigt att det inte fins så mycket pengar kvar till deras bidrag när vi måste lägga så mycket pengar på polisinsattser!=)

 8. “Reclaim Västra Hamnen ett fiasko”

  För vilka var den ett fiasko? Jag kom först inte på någon särskild, men sen står det klart att det framförallt var för medborgargardet. Nu fick de ju inte visa hur tappra de var med sina golfklubbor och basebollträn. Om det är dem du syftar på när du säger “gott om hederliga människor” så har du totalt idiotförklarat dig själv. Medborgargarden är ett fruktansvärt ociviliserat och vidrigt fenomen.

 9. Upplysaren/
  Begreppet “medborgargarde” användes bara av media och aldrig av dom själva. Där fanns inga människor med golfklubbor och basebollträn utan helt vanliga människor som är trötta på den vandalism och brist på respekt för andra Malmö-bor som alltid har följt i spåren av diverse vänsterarrangemang.

Comments are closed.