Bekräftat: Flera tusen mindre i lön varje månad med de rödgröna

Jag har tidigare spekulerat i att Mona Sahlin tänker riva upp jobbskatteavdraget, och därmed ge alla arbetande människor i Sverige avsevärt höjd skatt, om de Rödgröna vinner valet 2010. Förvisso inte en särskilt djärv spekulation, men det är ändå bra (fast naturligtvis helt åt helvete) att Sahlin nu bekräftar detta, vilket jag får veta via SvDs Almedalsblogg:

[Mona Sahlin] går till attack mot jobbskatteavdraget och lovar att S i sin budgetmotion i höst ska ta steg för “ta bort den orättvisan”.

Ja, visst är det orättvist att den som arbetar ska få behålla minst 50% av sin lön, istället för att se den slösas bort på genusforskning och stödpaket till fabriker som bygger bilar ingen vill köpa. Faktum är att redan dagens 48% är ett brutalt högt skattetryck som Alliansen förhoppningsvis kommer att lätta på ytterligare när finanskrisen väl lagt sig en smula.

Jag tänker på hur det formligen tog eld i trosorna på varenda rabiat vänsterbloggare när krisen härjade som värst tidigare i vår och fackförbunden öppnade för lönesänkningar, ivrigt påhejade av industrin. För vem har egentligen möjlighet – eller lust – att få ihop hushållspusslet om man förlorar flera tusenlappar i månaden? Tja, folk som från början har relativt höga inkomster kanske, alltså inte precis socialdemokraternas kärnväljare. Varför är socialdemokraternas väljare inte mer fientligt inställda mot skattehöjningar?

På Jobbskatteavdrag.se kan du räkna ut hur mycket mer lön du fått behålla tack varje jobbskatteavdraget. Därmed kan du också få en uppfattning om hur mycket av dina pengar som Sahlin tänker sno åt sig om hon vinner valet. Så låt oss alla hjälpas åt för att så inte ska bli fallet, okej?