Tänker Apple lätta på censuren för Spotify?

Spotify meddelar på sin blogg att man har lämnat in en version av sin musikspelare för iPhone till Apple, i hopp om att få programmet publicerat i Apples butik – det enda sättet att ladda hem program till en iPhone om man inte först hackar den för att bli kvitt Apples godtyckliga restriktioner. Kul för iPhone-ägare, säger jag. Skulle förvisso hellre ha sett en version för Windows Mobile – där finns inga konkurrenshämmande begränsningar som tvingas på utvecklare, så det borde ha varit enklare att utveckla klienten där först.

Den stora frågan är om Apple kommer att godkänna Spotify-applikationen. Apple har inte precis gjort sig kända för att ge konkurrenters applikationer en rättvis bedömning – något som Google fick känna på när man försökte framställa en version av GPS-programvaran Latitude för iPhone. Och då handlade det om en gratisapplikation – Spotify vill naturligtvis tjäna pengar på sin musikspelare, som bara kommer att vara tillgänglig för iPhone om man är Spotify premium-medlem. Om en jätte som Google inte kan få sin applikation genom Apple-censuren, vad är då oddsen för Spotify?

Ett annat problem är att iPhone är nedlåst så att man inte kan köra flera program samtidigt. För att spara batteritid, påstås det – ändå fixar ju varenda smartphone med Windows Mobile eller Android detta sedan lång, lång tid tillbaka utan att för den sakens skull ha en kortare livslängd än Apples glansiga leksak. Och hur kul är det med en musikspelare i telefonen om man inte kan göra andra saker samtidigt – surfa på nätet, exempelvis?

När jag läser kommentarerna på Spotifys tillkännagörande ser jag flera som utropar att de tänker köpa iPhones enbart för möjligheten att köra Spotify i mobilen. Vänta lite, föreslår jag – Spotify jobbar också på en version för Android, och en Windows Mobile-version är (förhoppningsvis) inte heller långt borta. Även om vi antar att Apple godkänner Spotify till iPhone så kommer en mindre nedlåst plattform förmodligen att ge en överlägsen upplevelse. Inte minst för att man slipper lägga massor av pengar på en telefon som inte är bra på särskilt mycket annat än att se snygg ut på bild.

Min dröm är att kunna spela musik från Spotify i min bil samtidigt som jag använder telefonen som GPS-navigator. Eller att sitta på bussen/tåget/flyget och lyssna på Spotify samtidigt som jag bloggar eller läser nyheterna. Apple har i sin oändliga vishet beslutat att iPhone-användare inte ska kunna göra sådant, såvida inte Spotify får något slags dispans (och det vore den första i sitt slag). Så jag ställler mitt hopp till en Windows Mobile-klient. Fast det förstås, Palm Pre ser också förbaskat lockande ut…

2 thoughts on “Tänker Apple lätta på censuren för Spotify?

  1. Det är nästan så att jag hoppas att Apple inte godkänner Spotify-appen. Då kanske fler får upp ögonen för hur vansinnigt Apples slutna system faktiskt är. Men vi som tycker att tillverkare ska ge fan i vad vi kör för program på våra telefoner är väl i extrem minoritet…

    (Ja, jag vet att det är trivialt att jailbreaka en iPhone, men det är en principsak. Dessutom verkar det som att Apple betraktar det som brottsligt:

    “As part of the 2009 DMCA rulemaking, the Electronic Frontier Foundation asked the US Copyright Office to recognize an exemption to the DMCA to permit jailbreaking in order to allow iPhone owners to use their phones with applications that are not available from Apple’s store. In response to this, Apple has filed comments opposing this exemption, and indicating that they do consider jailbreaking to be a violation of copyright (and by implication prosecutable under the DMCA).”)

    http://www.eff.org/deeplinks/2009/02/apple-says-jailbreaking-illegal

  2. Om windows mobile inte har “konkurrenshämmande begränsningar”, så är Android ändå bättre iom öppensåsheten. Om någonstans så borde klienten varit först DÄR. Dock har de annonserat – och showat – en klient dit och förhoppningsvis kommer den imorrn… :)

Comments are closed.