Elöverkänslighet är i bästa fall en fobi

I dessa dagar av allt hårdare konkurrens om lyssnarna kan man förvisso inte klandra dem som, likt den brittiske musikern Steve Miller, hittar på lite annorlunda sätt att marknadsföra sig. Exempelvis genom att påstå sig vara allergisk mot trådlösa nätverk. Det hela avslöjades förstås rätt fort som marknadsföring för hans kommande album (som passande nog heter Electrosensitivity) men då fanns storyn förstås redan på alla möjliga löpsedlar. Även blogginlägg som detta hjälper väl i viss mån att marknadsföra herr Miller, men jag kan i viss mån tycka att det är välförtjänt:

För det första så gör Steve Miller, som går under artistnamnet Afterlife, helt okej musik (Spotifylänk) som jag förmodligen aldrig hade hittat om jag inte hade läst om hans “allergi”. För det andra så är det ett utmärkt tillfälle att påpeka att “elöverkänslighet”, oavsett om man hävdar allergi mot Wi-Fi, mobiltelefoner eller datorskärmar, är om inte ett PR-trick så i bästa fall en ren inbillingssjukdom.

Problemet är att om man söker på Google så hittar man inte särskilt många som har fattat det. Deprimerande nog är det översta sökresultatet på elallergi faktiskt en sajt som hävdar att:

Många faktorer har föreslagits som orsak till elöverkänslighet. Psykologiska förklaringar var vanliga på 90-talet, men ingen har klarat en konfrontation med verkligheten. Av testade behandlingar fungerar psykologiska metoder sämst. Elöverkänsliga reagerar helt enligt grunderna i elläran …

Påståendet är löjeväckande. Författaren har uppenbarligen varken läst den här studien (2006) eller den här (2007), som visar att personer med påstådd elöverkänslighet reagerar när de tror att de utsätts för strålning, inte när sådan strålning faktiskt förekommer. Därmed inte sagt att symptomen de uppvisar är fejkade – tvärtom. Men att bygga “elsanerade” hus är ett monumentalt slöseri på skattepengar. Psykologiska sjukdomar botas med psykologiska metoder.

Att man även hittar uppgifter om att elallergi minsann finns på riktigt hos sådana reputabla informationskällor som Aftonbladet och S-Info torde väl knappast förvåna någon. Lyckligtvis har FASS och Nationalencyklopedin lite bättre koll på läget:

Inga objektivt påvisbara biologisk-medicinska processer har kunnat knytas till elöverkänslighet.

Punkt slut.

3 thoughts on “Elöverkänslighet är i bästa fall en fobi

 1. Du kan inte hävda att elallergi (som egentligen har med elens magnetfält att göra, inte elen i sig) inte finns bara för att vi inte kunnat bevisa vare sig det eller motsatsen. Vi vet inte allt hur kroppen fungerar och reagerar, än i alla fall. Att konstatera något utifrån icke-material är nog inte så klokt, Wille.

  Dessutom finns det allergier som är rent psykiska, som fungerar mha tron om något. (Som förresten är ganska roligt del av Bo Balderssons bok ‘Statsrådet och döden’ om jag minns rätt. I romanen hävdar där en person att han är allergisk mot en blomma, medan det visar sig att just en sådan blomma är placerad i en vas under hans fåtölj. När han ser den får han på en gång ett allergianfall. När det senare lugnat ner sig visar det sig vara en blomma av plast…)

  Här nånstans kan man också stoppa in frågan vad man ska definiera ‘allergi’ som, och därmed hur det ska behandlas.

 2. MaxH, du skulle ha en poäng om det inte var så att de två studierna jag hänvisar till visar just det du i den första meningen hävdar att vi inte har kunnat visa.

  Man HAR visat att elöverkänsligas symtom inte är beroende av förekomsten av magnetfält utan av huruvida patienterna TROR att magnetfält förekommer.

  Därmed inte sagt att de inte är sjuka. Men “elsanering” löser inte deras problem och kostar dessutom samhället massor av pengar, samt riskerar att retardera den tekniska utvecklingen om villfarelserna får fäste.

 3. Det som är det verkligt tragiska är att denna typ av psykologiska symptom förstärks av en omgivning som bejakar dem. Tänk bara alla så kallade elsanerade akutrum. Vad säger vi som samhälle med detta? Om någon börjat tro att de blir sjuka av el och landstinget sedan bekostar en elsanering säger vi att det finns fog för deras rädsla. Om man tänker på människors andra rädslor som mot invandrare och man skulle hantera dem på samma sätt skulle det ses som en skandal.

  Man ska inte glömma att dessa människor mår väldigt dåligt av sina symptom, så man ska inte förneka dem. Ifrågasättt däremot deras egna förklaring. Jag kan ju ha ont i ett knä och skylla på det flygande spagettimonstrets onda krafter. Även om min förklaring av vissa kan ses som absurd betyder det inte att smärtan är reell.

Comments are closed.