“I’m sure there’s a good explanation for this…”

Med risk för att förvandla min blogg till en spegel av Digg eller annan “what’s hawt on teh intarwebz”-sajt så kände jag mig tvungen att påvisa den här lilla skillnaden mellan Microsofts amerikanska och polska webbplatser… för att detta stycke näthistoria inte ska gå förlorat för eftervärlden har jag även tagit ett par skärmdumpar, som får ligga kvar tills jag får Microsofts advokater efter mig:

microsoft.com/businessproductivity, USA-versionen

microsoft.com/businessproductivity, Polen-versionen

Lila Windows – för dig som är trygg i din sexualitet.

Hur kan marknadsnissen som photoshoppade in en fetgrinande white boy ha tänkt? Syftet var förmodligen välmenande: de tilltänkta kunderna antas vilja identifiera sig med leendena i annonsen och i Polen är andelen svarta män mycket lägre än i USA. Men sida vid sida ser det bara fel ut, särskilt eftersom det är ganska slarvigt gjort – ljuset på det inklippta ansiktet faller in från fel håll och handen på bordet har fortfarande originalets hudfärg.

Jag vill dock lyfta en upprördhetens lysande pekpinne mot den sanna skandalen med den här bilden, som många tycks ha missat: killen sitter ju uppenbarligen med en Macbook! Även om Microsofts Photoshop-genier uppenbarligen gjort sitt bästa för att dölja den detaljen också. Mig – och säkert er också, kära läsare – gör det riktigt upprörd att se frukthårdvara på vad som förmodligen är ett viktigt affärsmöte. För att i någon mån lindra våra upprörda känslor kan vi anta att han har installerat Vista på den. Så, känns det bättre nu?

För att tillföra åtminstone en gnutta icke-trams till den här bloggposten: det ska sägas att sådana här misstag förmodligen är typiska för när någon som är van vid att jobba i gammelmedia, med sina begränsade distributionsformer, plötsligt ska ut på webben. Många förstår inte omedelbart att allt man lägger ut på nätet kan ses, sparas och förlöjligas av precis vem som helst. För alltid. Marknadsnissen på Microsoft kan måhända känna sig lugnad av Ines Uusmans numera legendariska spådom från 1997 – att det här med Internet, det är nog bara en ovanligt envis fluga.

5 thoughts on ““I’m sure there’s a good explanation for this…”

  1. Haha… Jag skrattade gott åt den här! Men du menar att även den första killen som ska vara “original” har en Macbook? För datorn är väl också samma? Pinsamt, pinsamt.

  2. Jag tycker givetvis att det är så förbaskat tragiskt att man retuscherat bilden på detta sätt men tänk alla internationella företag som använder olika bilder i olika länder.

Comments are closed.