Regeringen prioriterar rätt!

Fredrik Reinfeldt

Nu är ett sånt där tillfälle då jag är ofantligt glad att Alliansen segrade i valet 2006. Det har onekligen funnits tillfällen då jag undrat om de i själva verket bara är en marginellt snyggare version av socialdemokratin, med idel storebrorsfasoner, konstiga prioriteringar och långsam eller obefintlig reformtakt. Nu vet jag bättre.

Först kom beskedet om att regeringen beslutat att förstärka konkurrenslagen med regler som gör det möjligt att förbjuda kommuner, staten eller landsting från att konkurrera med privat verksamhet på ett oschysst sätt. Denna berättelse visar varför det är viktigt. Samtidigt införs regler som gör det möjligt att förbjuda en kommun, staten eller landsting från att bedriva verksamhet som inte är förenlig med dess kompetens. Jag anser att statligt ägande är ett otyg, just därför att politiker helt enkelt inte är särskilt bra på att driva företag. De som mot förmodan är det kan ju lika gärna starta egna företag vid sidan av sina politiska uppdrag och därmed inte sätta medborgarnas pengar på spel.

Det finns förstås specialfall. En del tjänster är kanske inte kommersiellt gångbara att tillhandahålla, särskilt om vi tänker på små samhällen långt bort i ingenstans där avstånden är långa och kundunderlagen små. Förvisso är det ingen som tvingar någon att bo där. Men Agda (87) i Ångermyggträskby betalar trots allt (eller har betalat) skatt som alla andra och då kan jag tycka att det är okej att staten ser till att hon har ett apoteksombud på någorlunda rimligt avstånd för att kunna hämta sina mediciner. Men varför staten skall ha ett finger i hur eller var vi köper vår alkohol, våra flygresor eller våra bilar har jag svårt att se.

Det andra glädjande beskedet kom inför Fredrik Reinfeldts sommartal i Vaxholm: det blir ett fjärde steg i jobbskatteavdraget, med cirka 200 kronor i månaden extra till alla heltidsarbetande och tusentals nya jobb på sikt. Detta är naturligtvis strålande – inget ger mer äkta frihet och välfärd än mer pengar att leva för och allt som bidrar till att minska det absurt höga skattetrycket vi lever under i dagens Sverige bör välkomnas med öppna armar. Det finns dessutom ett stort folkligt stöd för att sänka skatterna istället för att gödsla pengar över slösaktiga kommuner som prioriterar simhallar över lärare i skolan. Förhoppningsvis innebär det att Alliansens förvånansvärt minimala försprång i opinionen blir större.

Fackföreningarna borde också glädjas av jobbskatteavdraget. Härmed försvinner ju nämligen det påstådda problemet att folk inte har råd att vara med i facket eftersom A-kassan blivit så mycket dyrare samtidigt som avdragsmöjligheten för fackavgiften slopats. Jobbskatteavdraget motsvarar ju redan medlemsavgifterna för två-tre fackförbund och med ytterligare 200 kronor extra i månaden finns det väl ingen ursäkt att inte vara med i facket … om man anser att facket ger någon som helst valuta för pengarna, vill säga. Och det är nog där skon i själva verket klämmer.

4 thoughts on “Regeringen prioriterar rätt!

  1. Håller helt med om det där med facket. Problemet är att man inte får någon valuta för pengarna. Om man inte är med i det där nya facket http://www.jobb-liv.se. Där går pengarna till din egen utveckling istället för till en stor strejkkassa. Så jävla rätt!
    /J

Comments are closed.