Så mycket kostar en Rödgrön valseger dig

De Rödgröna har presenterat lite konkreta siffror, där körsbäret i potatismosen är skattehöjningar på 33 miljarder. Dåliga nyheter för alla som har arbete, något annat förväntade jag mig inte, fast det är ju lite konstigt att se så arbetarfientlig politik från självutnämnda “arbetarpartier”. Nåväl, Miljöpartiet kallar sig förvisso inte för arbetarparti, men de är inte mindre knäppa för det. Det (mp) inte kräver i form av höjd inkomstskatt kompenserar de med att istället vilja höja den redan groteska bensinskatten ytterligare, vilket begränsar människors fria rörlighet och gör tillgång till bil ännu mer av en inkomstfråga. Om arbetarfientlig politik är de Rödgrönas tema passar (mp) således in som handen i handsken.

Vinner inte Alliansen valet år 2010 har vi alltså skattehöjningar att vänta. Detta överraskar knappast någon, men man kan inte undgå att bli förbluffad över vilka pengar det handlar om. Bloggen Krohniskt har gjort ett räkneexempel som visar att om alla partiernas förslag vägs samman blir skattehöjningen 3 407 kr per år och person. Billigast kommer vi undan i (mp):s förslag, då stannar notan på knappt tvåtusen spänn. Dyrast är föga förvånande (v), 6 111 kr per år och person anser de att vi kan betala.

3 407 kr per år är knappt 300 kr i månaden. Fast stopp, beräkningen är per person. Det är bara hälften av befolkningen som betalar inkomstskatt, så den faktiska summan blir 6 814 kr per år, eller 568 kr per månad. Det är nästan ett SL-kort, eller ett knippe lunchkuponger. Okej, jag medger att jag tjänar tillräckligt bra för att svälja den skattechocken utan att behöva göra några märkbara neddragningar i min livsstil. Detsamma gäller Mona Sahlin. Men hur är det för en familj med fyra personer och två låga inkomster? Det handlar om en tusenlapp mindre, per månad. Och det är innan vi har räknat med höjd skatt på bensin och höjd kommunalskatt, som också finns med bland de Rödgrönas “löften”.

De Rödgrönas budgetförslag är skrämmande och försöker dessutom vilseleda. De “rika” ska betala, heter det. Men man inser snabbt att “rika” människor omfattar hela Sveriges icke-bidragsberoende befolkning om budgeten ska gå ihop efter ett eventuellt maktövertag. Frågan är om alla de som påstår sig vilja rösta på Socialdemokraterna, Vänster- eller Miljöpartiet har insett det. Om inte så är det kanske dags för lite upplysning.

5 thoughts on “Så mycket kostar en Rödgrön valseger dig

 1. Det där var ju också ett sätt att räkna politik på. Känns mer populistiskt än något annat, tbh.

 2. Så du tycker att privatekonomiska konsekvenser av ett regeringsskifte är helt irrelevanta annat än som retorik? Själv tror jag att mängden pengar i plånboken är högst intressant för de flesta. Sedan kan du kalla det populistiskt om du vill. Guess what, politik är inte bara ord, den har konsekvenser för människor också.

 3. Herre gud, är du verkligen född sådär?

  Du säger bara halva sanningen, du säger saker som saknar totalitet och situation. Det du skriver ovan är ungefär som att säga att PP är för att upphovsrättsterrorister ska kunna gömma sig undan rättvisan, att alla ska få tanka copyrightskyddad musik bäst dem vill, att moderaterna vill sänka bidragen och därför försämra livssituationen för gemene man, att miljöpartiet vill öka skatterna för bilister, eller att allianspartierna vill avlyssna sveriges befolkning.

  Allt det där är sant – men det saknar HELA situationen. PP tycker att alla har rätt till sitt privatliv, att integritet väger tyngre än att fänglsa 1 miljon svennar, moderaterna vill sänka bidrag för att sänka skatterna, miljöpartiet vill öka skatterna för att minska bilismen och därmed värna om miljön, och allianspartierna vill låta FRA ha “byteshandel” av information med andra länder. Och sossarna har högre skatt för att ta hand om ALLA invånare. Det är det som kallas socialism. Det är HELA situationenerna bakom partiernas viljor, om än jäkligt grov. Det är olika sätt att hantera samma sak – att bara dissa andras dåliga sida är som att byta motor på en bil som har punktering.

  Sen kan man ha åsikter om de olika sätten med, så länge du har med HELA grejen, du kan för fan inte prata om halva saker. På samma sätt som det inte heller går att prata om högerns vilja att minska bidrag, och ENDAST det, och på det tycka hur mycket sämre det blir för alla människor (utom de rika och friska)

  …”och försöker dessutom vilseleda.” Jo du, syna dig själv först, pucko.

 4. Hänvisar till mitt senaste blogginlägg som är lite mer av en kritik mot sossepolitiken som helhet.

  Du verkar tycka att jag ska nyansera mina blogginlägg genom att framhäva några positiva sidor av socialdemokratisk politik. Men det finns det massor av andra bloggar som gör, läs dem! Mitt syfte med bloggandet är inte att utgöra en framtida referens för historiker. Det är att påvisa de sätt på vilka en röd regering är skadlig, och en blå regering nyttig, för Sverige.

 5. Då har du återigen missförstått det jag skrev. Skriver jag så otydligt?

  Din nya bloggpost läser jag imorrn, för sömnig idag.

  Så med ett bara svar, Det jag menar är att du får dissa hela paketet om
  något. I ditt fall vore det väl nått i stil med att
  en ny regering gör befolkningen bidragsberoende, och med det höjer skatterna för alla för att finansiera det, även för de som inte behöver bidrag (även om mer personer då kommer behöva bidrag), medan din motståndare får då säga att denna regering sänker skatterna till fördel för kunna dra ner bidragen, alltså slår det på dem som redan ligger. Då har man också med skälet till t.ex skattehanteringen.

  Fast när jag tänker efter är det mer hur du (försökt) uttrycka dig. Att bara säga att det kostar mer, när det är tänkt, om du behöver, få bidrag är mer ett påstående som hör hemma i en aftontidning, just eftersom det visserligen är sant, men bara halva beskrivningen av det hela. Du vet inte t.ex. min situation och därför hur mycket “det kostar” mig? Tänk om jag tjänar på det? Vad “kostar det” mig då? Om det kommer ett parti och vill höja skatten med massa procent utan att redovisa hur det faktiskt kommer tillbaka till befolkningen, då “kostar det” i den bemärkelse du menar. Säg istället det du menar: sossarna vill öka skatten, med så här mycket, blah. Detta kommer gå till bidrag, bleh.

  Ok?

Comments are closed.